Австралийската опера забрани „Кармен“ заради тютюнопушене

| от |

Австралийската опера си навлече гнева на почитателите си, като забрани „Кармен“ за две години заради спонсорски договор, съобщи Асошиейтед прес.

Спонсорският договор е за 335 000 австралийски долара с държавната агенция „Хелтуей“, която насърчава здравословен начин на живот. Действието във френската опера, написана преди 140 години, се развива във фабрика за тютюн.

„Кармен“ трябваше да влезе в програмата на операта през 2015 г. Договорът с агенцията за здравословен живот е от март и е огласен чак сега.

Решението за „Кармен“ раздели австралийците на такива, които го подкрепят, и на възмутени от престараването.

Министър-председателят Тони Абът го порица „като полудяла политическа коректност“. Той изтъкна, че в операта всичко се преувеличава „и ако търсим обидни неща или искаме да предаваме политически коректни послания, ще бъдат забранени почти всички опери“.

Председателката на агенцията „Хелтуей“ Розана Каполингуа каза, че управителният им съвет е бил „доста изненадан“ от предложението на операта да бъде забранена „Кармен“.

„Предложиха ни го и ние се съгласихме. Това беше техен избор и тяхно решение – каза тя. – Доста умен ход е от тяхна страна да получават пари от нас две години“. Австралийската опера ще постави „Кармен“ през 2017 г., когато изтече спонсорският договор с „Хелтуей“.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Австралийската опера забрани „Кармен“ заради тютюнопушене