„Сиела“ спира работа с Калин Терзийски след пореден скандал

| от chronicle.bg |

Издателство „Сиела“ обяви, че прекратява работата си с писателя Калин Терзийски.

„През последните няколко дни поредица от неприятни телефонни разговори с автора Калин Терзийски преминаха всякакви допустими граници и наложиха на екипа на издателство „Сиела“ да преосмисли изцяло професионалните си отношения и ангажименти с него. Неуважението, грубостта, незачитането на труда на другия, обидното държание към човека отсреща, агресията в каквато и да е форма – всичко това е нещо, към което ръководството на „Сиела“ има нулева толерантност“, се посочва в официална позиция на издателството.

Поводът за поредната криза в отношенията между издателството и автора е отказът да бъде издадено последното предложение за книга на Терзийски.

„Текстовете, които той предложи, както и други предишни, за които сме правили компромис в името на общата работа, са вече публикувани и препубликувани в известно онлайн издание и са на разположение на всеки, който има достъп до интернет, а това съвсем естествено понижава и читателския интерес към техния книжен вариант. Освен това се оказа, че правото за публикуване на тези текстове е било вече преотстъпено от самия Калин Терзийски на медийната група, собственик на изданието, чрез авторски договор – информация, която беше спестена на „Сиела“, посочват издателите. Те заявяват, че решението да се преустанови работата с Калин Терзийски не е взето с лека ръка, но е „логичен резултат от неговото поведение и натрупващите се проблеми в последните две години“.

Писателят ще продължи да получава хонорарите си за всички издадени в „Сиела“ книги на 10-о число всеки месец, каквато е обичайната практика на издателството.

„Издателство „Сиела“ има в каталога си книги на стотици български автори. Ние потвърждаваме нашия ангажимент да стоим твърдо зад качествената литература и ще продължим все така да публикуваме най-добрите утвърдени и дебютиращи български писатели, които демонстрират както талант, така и професионализъм“, пишат от „Сиела“.

От началото на годината имаше серия скандали с Калин Терзийски, след като той многократно се появяваше в нетрезво състояние в телевизионни предавания, а медиите следиха отблизо личните му проблеми. Междувременно той отправи редица обвинения към издателството за неизплащане на хонорари, които „Сиела“ отхвърли с предишна позиция до медиите.

 
 
Коментарите са изключени за „Сиела“ спира работа с Калин Терзийски след пореден скандал