Летище Гетуик с рекорд на закъсненията на полети

| от |

Гетуик бе обявено за летището с рекорд на закъсненията на полети. Повечето от пътниците са се разделили с прословутата английска точност именно там, сочат официалните данни от традиционното ежегодно проучване на британската гражданска авиация.

Броят на чартърните полети, пристигнали навреме на 10-те най-големи британски летища бележи спад до 73%. За сравнение през 2014 година точните полети са 77%, съобщават от администрацията на гражданската авиация.

Точността на редовните полети също спада с процент надолу в сравнение с 2013 година и стига до 79 на сто. Летището в Гетуик е най-зле в тази област – със 74% закъснели полети, както и с най-голямото средно закъснение от 15 минути.

Данните от проучването излизат в момент, когато Гетуик се съревновава с Хийтроу за допълнителна писта, тъй като и двете имат за цел да се разширят. Летищната комисия трябва да каже тежката си дума през лятото. Тогава ще стане ясно дали ще бъде ли изградена трета писта на Хийтроу, втора в Гетуик или ще се премине към разширяване на вече съществуваща писта в Хийтроу. В доклада на гражданската авиация Лондон Сити е обявено за най-точното летище с 88 на сто от полетите, пристигнали навреме. Там е регистрирано и най-малкото закъснение от 7 минути.

Заключенията са на база на проучване на 10-те основни британски аерогари – Хийтроу, Гетуик, Станстед, Лондон Сити, Лутън, Бирмингам, Манчестър, Нюкасъл, Глазгоу и Единбърг. Като цяло средното закъснение за чартърни полети е нараснало до 18 минути през 2014 година, в сравнение със 17 минути за 2013 година. Средното закъснение за редовните полети остава 12 минути за двете последни години.

Само три от десетте летища бележат напредък в работата си в сравнение с 2013 година, като начело е Хийтроу с 2% по-добри показатели, следвано от Манчестър и Нюкасъл с 1 пункт подобрение. Останалите 7 аерогари бележат сериозен спад в точността на полетите, като летището в Лутън е на дъното на класацията със спад от 5%.

Във връзка с данните от изследването, Ян Озбърн, директор по регулаторната политика в гражданската авиация коментира: „ Точността на полетите е важна както за пътниците, така и за работата на летищата. На базата на този показател клиентите правят своя информиран избор. През последните 5 години точните полети регистрираха повишаване и затова е малко разочароващо да отбележим спада им тази година. Независимо от това индустрията трябваше да се справи с нетипични препятствия като лошото време и стачките на служителите от „Въздушен контрол” отвъд Океана – и двете извън контрола на английските летища. Имайки това предвид ние очакваме индустрията да продължи да изгражда позитивен рейтинг и да направи всичко възможно да подобри резултатите си в точността на полетите”.

Проучването на гражданската авиация обхваща 1.4 милиона редовни полети в 10-те британски летища.

Говорителят на летище Гетуик също коментира разочароващите данни: „ Нашето летище оперира с най-натоварената единична писта в света, но въпреки това се стреми да обслужи всички полети навреме. Наскоро инвестирахме в подобряването на ефективността и очакваме значително по-добри резултати тази година”.

През декември летище Гетуик бе официално акредитирано за програмата „Въздушно сътрудничество”. Тя ще позволи на участниците да споделят по-бързо и ефективно данни за обслужването и движението на полетите. По този начин ще се подобри оперативното планиране и ще се осигури по-добра предвидимост и по-добро усвояване на европейското въздушно пространство.

 
 
Коментарите са изключени за Летище Гетуик с рекорд на закъсненията на полети