Близо 5% ръст на пътниците на Летище „София“

| от |

За първите три месеца на годината на летище „София“ са обслужени общо близо 867 хил. пристигащи и заминаващи пътници, с което е постигнат ръст от 4,6% спрямо първото тримесечие на 2014 г., съобщиха от столичната аерогара.

През първите три месеца на 2015 година най-много са пътувалите по международни редовни линии – 793 хил., при които увеличението е от 6% на годишна база. Принос за добрия резултат имат Wizz Air, Air Serbia, Turkish Airlines, British Airways, Qatar Airways, LOT Polish Airlines.

Пътувалите по вътрешни линии са над 26 хил., само с 850 по-малко от пътниците за същия период година по-рано. Продължава да намалява и броят на организираните туристи. За периода януари – март с чартърни полети до и от София са пътували близо 44 хил. пътници, което е спад от 15% спрямо предходния зимен сезон.

Ръст от 4,3% е регистриран в обслужените на летището самолетодвижения. Общо 9 834 са излетелите и кацнали самолети през първото тримесечие.

Увеличението е главно при редовните полети по международни линии, където делът на чуждестранните превозвачи достига 72%. По-голям брой полети са изпълнени по вътрешни линии – общо 403 за периода, което е ръст от 6,9%.

Запазва се негативна тенденция при туристическите чартъри, а при товарните полети се забелязва окрупняване на експлоатирания самолетен парк при паралелно намаляване на броя полети.

През първите три месеца на летището са обработени общо 4 122 тона карго и поща, което представлява увеличение от 2,2% спрямо година по-рано.

Само в рамките на месец март на столичната аерогара са кацнали и излетели 3 441 самолети, а обслужените пътници са почти 305 хил., като броят им се увеличава с 4,2 %. През февруари увеличението на пътниците на годишна база бе 4,6%, а през януари ръстът бе 3,3%.

 
 
Коментарите са изключени за Близо 5% ръст на пътниците на Летище „София“