На третото издание на най-големия форум за българско вино DiVino.Taste, който се проведе в края на миналата година, 4 000 души посетители се увериха, че българското вино продължава да доказва големия си потенциал.
По традиция на форума беше обявено DiVino Топ 10 за 2013. Това са най-добрите български вина според екипа на DiVino, като в първоначалната селекция и класацията участват само вина с годишно производство над 2000 бутилки:
Красив, плътен тъмно червен цвят с меки гранатови отблясъци. Благороден и атрактивен нос: откриват се многопластови аромати на зрели черни плодове, мока, ванилия, евкалипт, кожа, сладки източни подправки.
Пищно, плътно тяло с отлична танинова структура и плодова свежест. Завършва дълго, зърнисто, свежо и хармонично. Вино със забележителен потенциал за отлежаване от 5-10 години.
Красив, жив, тъмен гранат с керемидени оттенъци. Носът е в стилистиката на добрите Бордо класики: сушени домати, мента, печена чушка, кожа, зряла череша, мастило, пръст (земя), мъх. Плътно тяло със зрели, сатенено гладки танини, мускус, кожа и мъх в благородния вкус, дълъг, елегантен, жив финал със сериозен потенциал за отлежаване (2014-2020); 2400 бутилки. Изключително вино, класика в своя стил.
Тъмно гранатов цвят с меки оттенъци. Атрактивен, дълбок нос с черни плодове, какао, мента, кафе и кокос. Заоблено, стопено тяло с мощна структура и зрели танини, много черни плодове в шоколад във вкусовия аромат и дълъг, зърнист, леко минерален финал, който издава потенциал. 2100 бутилки. (2013-2018). (2 100 бутилки)
Много интензивен, красив пурпурен цвят. Сочен, многопластов нос със съблазнителни нотки на кафе, масло, зрели черни череши в шоколад, сушени домати и благородни землисти нюанси. Мощно, но елегантно тяло, стопено, със зрели танини и много добре запазена плодова свежест. Дълъг, пикантен, соленоват финал. Отличен потенциал. (2013-2019). (86 000 бутилки)
Жив, тъмно гранатов цвят. „Топъл“, зрял нос с благородни нотки на червена чушка, евкалипт, кедър, кожа и землисти нотки. Елегантно, стегнато, но и зряло тяло с минералност, пикантна сухота и дължина на финала. Може да се пие, но ще спечели от отлежаване още година. (2014-2018). (3 431 бутилки)
Плътен, красив тъмно рубинен цвят с виолетови оттенъци. Сортов, благороден нос с нотки на касис, арония, виолетки, ядки (зелен орех), каперси и зелена чушка. Живо, стопено, но плътно тяло със стегната структура, кадифени, зрели танини и дълъг финал със спомен за шоколад и арония. (2013-2018). (3 150 бутилки)
Жив, непрогледен, мастилено червен цвят. Благороден, въздържан нос с нотки на ликорис, лавандула, мента, кедрово дърво, йод, черен шоколад. Сочно и свежо, с галещи, сатенени танини, с отлично запазен зрял плод и дълъг, соленоват, елегантно минерален финал. Вино със забележителен потенциал за отлежаване. (2013-2018). (4 000 бутилки)
Бистър, тъмно гранатов цвят. Комплексен, многопластов нос с благородни нотки на развитие. Долавят се кедрово дърво, кожа, печена червена чушка и сладки подправки, евкалипт, сини сливи и къпини. Стегнато, стройно тяло с фини, зрели, кадифени танини и запазена плодова свежест. Благороден финал, в който остава спомен за кожа, опушено месо и землисти нюанси. Виното е в апогея си, но може да отлежава още 1-2 години. (2013-2016).
Много наситен тъмно рубинен цвят с меки оттенъци. Средно интензивен нос със землист характер, доминиран от мастилени нюанси, пръст, боровинки, бели гъби, месо и борови иглички. Средно до плътно, стегнато тяло с велурени, зърнисти танини и свеж, плодово-пикантен финал. Виното ще бъде по-добро след година. (2013-2016).
Цветът е много красив, жив тъмен гранат. Бленд от Merlot & Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc & Syrah. Сочен, същевременно пикантен нос с атрактивни нотки на зрели къпини, черни череши, сини сливи, млян черен пипер и тъмен шоколад с мента. Свежо, сочно, много плътно тяло с велурени зърнисти танини и пикантен, но и елегантен финал, в който остава спомен за черен шоколад и сини сливи. (2013-2018). (3 886 бутилки)
Четвъртото издание на DiVino.Taste ще се проведе на 14, 15 и 16 ноември 2014 година в зала 3 на НДК, като отново ще събере на едно място винени любители, професионалисти, винари и ресторантьори.