Гостуваме отново на любимия си кулинарен блогър Дарин Стойков на http://fkusno.com, с какво ли ще ни изненада този път?
Необходимите продукти за тестото
Сложете половината от брашното в голяма купа и посипете отгоре маята. В малка тенджерка стоплете маслото, млякото и захарта, но не да завира – достатъчно е маслото да се разтопи и захарта да се разтвори.
На тънка струйка добавете течността към брашното и маята, бъркайте добре с лъжица или с миксер на бавна скорост. Целта е да се получи нещо, което наподобява пареното тесто за еклери и това ще стане така заради температурата на млякото и захарта. След като стане хомогенна смес, добавете яйцата и разбъркайте добре докато се поемат от сместа.
Добавете и останалата половина от брашното и замесете меко тесто. Тук трябва да направя уточнението, че е възможно да ви потрябва и още брашно – то е деликатен продукт и грамажа винаги варира. Зависи от много неща – колко е старо брашното, къде е съхранявано, каква е температурата в стаята и дори дали навън е облачно или слънчево. Не месете много дълго, целта е тестото да се събере на топка.
Сложете го отново в купата, покрийте с фолио и го оставете да втаса за около час, час и половина докато удвои обема си.
Необходимите продукти за плънката
Ако искате да добавите и малко повече вкус, може да накиснете стафидите в някакъв ликьор, малко ром, кафе, бейлис … каквото обичате. След като поемат течността и набъбнат, задължително трябва да ги оваляте в брашно, за да се покрият отвсякъде – така няма да пуснат сок докато се пекат рулата и няма да ги оводнят излишно, а ще се изпекат и въпреки това ще останат меки, сочни и ароматни вътре в рулцето.
След като тестото е бухнало, премесете го да спадне и го разточете на правоъгълник. Зависи колко дебело искате да оставите тестото, но моята препоръка е да е по-тънко и правоъгълника да е с размери 60 на 40 сантиметра, ориентировъчно.
Поръсете върху разточеното тесто канелата, захарта, разпръснете равномерно ядките и стафидите и нарежете и поръсете с малки парченца масло. Завийте на плътно руло.
Опитът показва, че най-добре рулото да престои една нощ в хладилника (завито във фолио) но можете да го ползвате и веднага.
Нарежете на парчета, дебели около сантиметър и нещо и ги сложете легнали в плитка тава върху хартия за печене. Оставете ги да втасат отново и намажете отгоре със сметана.
Печете на 170 градуса (160 с обдухване) докато покафенеят отгоре – това ще отнеме приблизително 25-30 минути, но ги наблюдавайте, всяка фурна е различна.
Извадете ги и ги намажете топли-топли с втора порция сметана отгоре. Сега можете и да ги поръсите с обикновена захар, с пудра захар или с глазура от пудра захар и лимонов сок.
Съхранявайте в кутия на хладно място и ще издържат три-четири дена.
Наздраве! Много са приятни с чаша капучино, топло мляко или чай. Времето за приготвяне е приблизително 4 часа (в това число и втасването)