Преработените домати съдържат голямо количество антиоксиданти и предпазват сърцето от различни заболявания, установи ново изследване.
Според резултатите съдържанието на ликопен във варените домати е много по-високо отколкото това в суровия зеленчук. Няколко лъжици доматен сок например, могат да намалят риска от сърдечни заболявания.
В изследването участвали 20 мъже, от които 10 добавяли от сварения доматен сос към обедното си меню,богато на мазнини, а останалите не.
Учените от университета във Верона смятат, че 80 гр. от червения сос на ден могат напълно да заличат вредата, която мазнините нанасят върху лигавицата на кръвоносните съдове, и предотвратяват ендотелната дисфункция.
Ликопенът е антиоксидантът, който придава червения цвят на доматите и се препоръчва от специалистите за консумация предимно при сварен вид на зеленчука.