Най-големият самолет в света: Антонов Ан-225 Мрия е абсолютен звяр

| от |

Антонов Ан-225 Мрия е най-големият самолет, който някога се е издигал в небето. Колосът обаче вече не е сред нас, тъй като бе унищожен по време на откритите етапи на продължаващата Руско-украинска война.

Често известен просто като Мрия, което на украински означава „мечта“ или „вдъхновение“, самолетът е с дължина 84 метра и височина 18,2 метра, а размахът на крилата му е 88,40 метра.

Наред с това, че е най-големият по общ размер, той е и най-тежкият, летял някога, с общо тегло 629,89 тона. Също така вдига и най-тежкия товар, вдиган някога от самолет, когато превозва от Германия до Армения машина с тегло 189 980 кг.

Buran on An-225 (Le Bourget 1989) 1

Ан-225 и совалката Буран на авиоизложението в Бурже, 1989 г.

Задвижван от шест турбовитлови двигателя, основното умение на всемогъщия Мрия е огромният му товарен капацитет. Първоначално той е разработен през 80-те години на ХХ век от СССР като средство за извеждане на космически кораби в орбита, подобно на американския N905NA.

Shuttle Enterprise at Ellington Airfield 1978 4

N905NA, 1978 г.

Въпреки че СССР си поставя за цел да построи два самолета, само един от тях е завършен. Той прави първия си полет на 21 декември 1988 г., излитайки от заводската аерогара в Святошин, летище близо до украинската столица Киев. Използването му обаче е преустановено след разпадането на Съюза и самолетът прекарва остатъка от живота си като товарен транспорт под наем.

50 днів активного спротиву окупанту 05

Както беше споменато по-рано, Мрия е унищожен през февруари 2022 г. по време на руската инвазия в Украйна в хода на битката за летище Антоново.

На 24 февруари руските военни доставят стотици войници с хеликоптер на летището край Киев в опит да превземат обекта и да го използват като ключов плацдарм (територия, използвана при подготовка и нападение над противника) за нападение над столицата. Двете страни се борят за контрол, но в крайна сметка руските сили превземат летището. Въпреки това украинската съпротива успешно провали плановете на руснаците за бързо превземане на Киев, а освен това летището беше твърде силно повредено, за да бъде използвано за плацдарм.

Украйна твърди, че Мрия е била умишлено разрушена от руските сили, и твърди, че емблематичният самолет трябва да бъде възстановен изцяло за сметка на Руската федерация.

An illustration of the ekranoplan "Kaspian Monster" (КМ)

За известен период от историята си Съветският съюз произвежда някои безумно гигантски летателни машини. През 60-те години на ХХ в. се появява Каспийското морско чудовище с приблизителна дължина 92 метра (302 фута). Въпреки че Чудовището е по-дълго от Мрия, то има по-малък размах на крилата и тегло при излитане, поради което се и смята за по-малко. Освен това технически то е екраноплан – хибридно превозно средство, което съчетава характеристиките на самолет и лодка, и не е могло да лети на голяма височина като традиционните самолети или батко си Мрия.

 
 
Коментарите са изключени за Най-големият самолет в света: Антонов Ан-225 Мрия е абсолютен звяр

Повече информация Виж всички