Кораби от Втората световна война се показаха над Дунава

| от chr.bg |

Кораби от времето на Втората световна война, ползвани някога от Кригсмарине (Военноморските сили на Германия), „изплуваха“ от дълбините на Дунава в Сърбия. Останките, принадлежали на Черноморския флот на Германия, се показаха над повърхността през септември в резултат на продължилата месеци суша, заради която нивото на водата в реката спада.

Четири други кораба, датиращи отпреди 1950 г., също се виждат над водата в Националния парк „Дунав-Драва“ в Унгария. Това не е първият случай на военни плавателни съдове, които излизат от реката, близо до сръбското индустриално селище Прахово, като за подобно събитие се съобщава и през 2022 г.

Prahovo

През първите години на Втората световна война Германия и нейните съюзници имат контрол над държавите, през които се вие реката. По време на настъплението на Червената армия през 1944 г. Черноморският флот потапя в Дунав около 200 кораба. Само край Прахово са потопени над 20, с надеждата плавателните съдове да не попаднат в съветски ръце.

Ройтерс предава, че някои от потъналите кораби все още имат кули и командни мостове, като се виждат също и повредени корпуси и счупени мачти. Има дори сведения, че на борда на някои от плавателните съдове има експлозиви, които представляват опасност за населението и речния трафик.

В разговор с Агенция Франс Прес Дамир Владич, управител на пристанището в Прахово, заяви: „Капитаните трябва да бъдат изключително предпазливи, защото инциденти като засядане на кораби се случват често. Необходимо е само леко отклонение от плавателния маршрут, за да стане проблем.“

В разговор с Ройтерс Ендре Стелик, охранител, който работи в Националния парк „Дунав-Драва“, обяснява, че посетителите идват да разгледат потъналите кораби, но части от тях внезапно изчезват. „Все още не знаем какво точно става “, каза той за един от корабите. „Неприятният факт е, че останките от кораба намаляват, а хората искат да го видят.“

В момента целта е част от корабите – 21 – да бъдат извадени от Дунава, но подобна директива ще отнеме значително време и средства, главно поради неизвестното количество боеприпаси на борда.

 
 
Коментарите са изключени за Кораби от Втората световна война се показаха над Дунава

Повече информация Виж всички