Продават на търг оригинална петри паничка с пеницилин на Александър Флеминг

| от |

Въпросната зеленикава плесен с пепеляв вид, която е запазена в стъкен медальон, е образец на гъбичките, довели до откриването на пеницилина – медицински пробив от средата на века, който прави революционизира в борбата с бактериалните инфекции. Пеницинът попречи на разпространението на гонореята, за облекчение на много моряци от епохата на Втората световна война, и все още е първото оръжие срещу стрептококи в гърлото, ушни и инфекции на пикочните пътища.

Що се отнася до причината, поради която е представен като произведение на изкуството – тя е в самият му откривател, сър Александър Флеминг.

Роден през 1881 г., Флеминг е шотландски микробиолог с репутацията на блестящ изследовател на антисептици и на ужасно невнимателен лаборант. Докато работи в болница „Сейнт Мери“ в Лондон, Флеминг е известен с това, че разсеяно забравя петрита, пълни с плесени, седмици наред. Откритие в една от тези занемарени чинии довежда до откриването на лизоцима – естествен телесен ензим, който има ограничено приложение като антибактериално средство.

През 1928 г. Флеминг изучава стафилококите, често срещана група бактерии. Характерно за него е, че оставя в лабораторията си една такава паничка и след това излиза в отпуск. След като се връща, забелязва, че в блюдото е проникнала плесен от въздуха и е унищожила част от културите стафилококи. След като изрича знаменитото „Това е странно“, Флеминг отглежда плесента – която принадлежи към рода Penicillium – и тества гъбичките в петрита, снабдени с бактерии, които причиняват заболявания като скарлатина, пневмония и менингит. Пеницилинът, както Флеминг нарича откритието си, се оказва добър борец срещу бактериите.

Въпреки популяризирането му от Флеминг, откритието не оказва голямо влияние, докато Ернст Чейн и Едуард Ейбрахам, двама микробиолози от Оксфордския университет, не разработват начини за стабилизирането и масовото му производство. През 1945 г. Чейн, Ейбрахам и Флеминг си поделят Нобеловата награда за тази разработка.

Иън продължава да възпроизвежда гъбичната плесен, довела до появата на пеницилина, и използва части от лещи за очила от офталмологичния кабинет на брат си, за да съхранява образците в стъкло. По същия начин, както Ерик Клептън подарява китарите си, Флеминг подарява плесента на свои близки и на видни личности. Според аукционната къща получатели са били папа Пий XII, кралица Елизабет II, Уинстън Чърчил, Франклин Рузвелт и Марлене Дитрих.

Тази, която се продава сега, е подарък за племенницата на Флеминг. Преди това, през 2017 г., тя е продадена на търг като част от партида с мемориални предмети на Флеминг. Тази партида е продадена за 15 000 британски лири и според съобщенията е продадена на пряк потомък на самия откривател. Ако тази плесен стигне очакваните 50 000 долара, това би било доста добра възвръщаемост на инвестицията.

 
 
Коментарите са изключени за Продават на търг оригинална петри паничка с пеницилин на Александър Флеминг

Повече информация Виж всички