„Грипът на първокурсника“: Какво е и как да се предпазим

| от |

Въпреки наименованието си, той не засяга само първокурсниците; в началото на новата учебна година всички могат да бъдат застигнати от тази досадна болест. Но какво всъщност представлява грипът на първокурсника, защо се появява всяка година и най-важното – има ли начин да го избегнем?

Макар да изглежда, че всички се разболяват от едно и също, това не е задължително – подобно на обикновената настинка, и този грип е по-скоро събирателно понятие за различни патогени, които може да са грипни вируси, както подсказва името, но също така и други респираторни вируси, които са по-често срещани през есенните месеци, като ентеровируси, риновируси и коронавируси (включително SARS-CoV-2, който причинява COVID-19).

Симптомите могат да варират в зависимост от конкретния случай, но често са доста сходни с тези, които свързваме с обикновената настинка или грипа, като възпалено гърло, кашлица, хрема, умора, висока температура и главоболие.

Трябва да се отбележи, че някои от тези симптоми са сходни с тези на менингита – рядка, но сериозна инфекция, от която студентите са особено застрашени. Съществуват ваксини, които могат да ни предпазят от нея, но все пак е полезно да се знаят някои от основните симптоми: висока температура, силно главоболие, скованост във врата и чувствителност към светлина. Понякога могат да се появят и обриви, но не винаги, така че е най-добре да не чакате да се появят.

Според статията на молекулярния биолог д-р Дерек Гейтър, публикувана в The Conversation, не можем да кажем с категоричност защо се случва грипът на първокурсника. Той обяснява, че „що се отнася до твърдата наука, няма достатъчно доказателства, за да разберем наистина произхода и закономерностите на състоянието (ако това е едно състояние)“.

Има обаче теории като много от тях се основават на идеята, че напливът на нови студенти означава и наплив на палитра от вируси, на които не всички имунни системи са били изложена преди, и че интензивното общуване, което се случва през първите няколко седмици, увеличава още повече шансовете за излагане на тях.

Дори и да не е така, началото на учебната година обикновено съвпада с началото на годишния сезон на болестите – период от годината, който също води до затваряне на помещенията и сближаване на хората.

Грипът на първокурсника вероятно е по-труден за избягване, но все пак има някои стъпки, които могат да се предприемат, за да се намалят шансовете за разболяване.

Малко може да се направи, за да се стои настрана от тълпите – дори и да не сте по партитата, в 1 курс хората все още ходят на лекции – но обичайният подход за избягване на респираторни вируси, като често миене на ръцете, поддържане на чистота и използване на дезинфектант за ръце, може да помогне. Също така носенето на маска, ако се чувствате зле и не можете да избегнете излизането навън, помага за предпазване на другите.

За поддържане на имунната система в бойна готовност ви трябва достатъчно и хубава храна (включително плодове и зеленчуци), напитки (не, нямаме предвид алкохол) и сън.

Ако грипът все пак ви затигне, подходът към лечението му вероятно ви е познат: настанете се удобно в леглото, поспивайте и пийте много вода.

 
 
Коментарите са изключени за „Грипът на първокурсника“: Какво е и как да се предпазим

Повече информация Виж всички