Този черен пясъчен плаж е една от най-опасните дестинации в Исландия

| от |

Исландия може да е дом на зашеметяващи ледници и странни традиции, но както навсякъде, и тази островна страна крие опасности. Вулканичната й дейност е едно на ръка – но ние говорим за черния Рейнисфяра.

Той се намира на южното крайбрежие на Исландия и не е трудно да се разбере защо е туристическа атракция – дори участва в „Игра на тронове“.

Подобно на други плажове в страната, той представлява обширна ивица черен пясък, който дължи цвета си на вулканични изригвания – зърната всъщност са малки фрагменти базалт. Този базалт също може да се види нагоре в скали, съставени от огромни масиви от почти шестоъгълни колони, подредени плътно една до друга.

Но има и една по-неприятна причина, поради която Рейнисфяра е толкова известен: той е дом на един особен, „подъл“ тип вълни.

Характерно за тях е, че не се вижда като идват, защото се крият сред поредица от по-малки вълни. А когато най-накрая – и много внезапно – ударят, се надигат бързо и стигат много по-нагоре по плажа, отколкото се очаква.

Това е проблем, ако се намирате близо до водата.

„Когато вълната ви връхлети от океана, събаря ви на земята и после е много трудно да се изправите. Една от причините за това е, че вълната ви засмуква и измива пясъка и чакъла изпод краката ви“, обясняват от сайта Visit Iceland.

„А след като веднъж сте във водата, теченията ще ви завлекат далеч от брега и вече нищо не може да се направи, за да ви спасят.“ Това е причината, поради която наричат плажа една от най-опасните дестинации в Исландия.

И не е шега работа! Между 2014 г. и 2022 г. на плажа службите за спешна помощ са получили сигнали за 12 сериозни инцидента, а в 5 от тези случаи има и починал човек.

В резултат на опасните условия на Рейнисфяра има множество предупредителни знаци за посетителите и е въведена система от зони. Дали трябва да влезете в дадена зона или не, се определя от поредица от светлини на принципа на светофар.

Разбира се, известно е, че хората пренебрегват предупрежденията… През 2023 г. видео с група туристи гръмва в интернет след като те са заснети да стоят твърде близо до брега и едва не са отнесени от вълна.

За всички, които биха искали да посетят Рейнисфяра и да не се окажат известни в нета по грешните причини, се препоръчва да стоят далеч от водата и никога да не ѝ обръщат гръб. Както Visit Iceland съвсем правилно казва: „Едното селфи не си заслужава да умреш.“

 
 
Коментарите са изключени за Този черен пясъчен плаж е една от най-опасните дестинации в Исландия

Повече информация Виж всички