Дъдли Кларк: Майсторът, който измами Пустинната лисица в Северна Африка

| от chr.bg |

Всеки е чувал за т. нар. Призрачна армията – група художници и архитекти, чиято единствена задача е да заблудят германците по време на Втората световна война. Техните подвизи са легендарни, както и тези на подобната британска група „Ей“ Форс. Тези елитни войници, ръководени от Дъдли Кларк, прилагат подобна тактика срещу силите на Оста в Северна Африка и Европа, давайки на Съюзниците така необходимия аванс срещу тактически гиганти като Ервин Ромел.

Ранният живот на Дъдли Кларк и постъпването му в британската армия

Charterhouse School, Godalming, Surrey, June 2013

Чартърхаус

Дъдли Кларк е роден на 29 април 1899 г. в Йоханесбург, Южна Африка. Баща му, Ърнест Кларк, е британски емигрант, който участва в неуспешния Набег на Джеймсън през 1985-86 г., при който британският колониален администратор Леандър Стар Джеймсън се опитва (неуспешна) да предизвика въстание срещу Южноафриканската република. Това е един от катализаторите на Втората бурска война.

Семейството се премества във Великобритания по време на конфликта, където Кларк посещава училище Чартърхаус. Именно там започва да проявява интерес към военното дело, благодарение на близостта си с Кралския летателен корпус. Затова не е изненада, когато през 1916 г. постъпва в Кралската военна академия в Улуич. Година по-късно е произведен в чин втори лейтенант в Кралската артилерия (KA).

Служба по време на Голямата война и след това

По време на назначаването му Великобритания все още е силно въвлечена в Голямата война и надеждата на Дъдли Кларк е, че ще бъде изпратен на Западния фронт. За съжаление, той е сметнат за твърде млад, което го кара вместо това да се премести в Кралския летателен корпус. Той е приет и изпратен в Египет, за да се обучава като пилот.

По време на престоя си в Египет Кларк не участва в бойни действия, но започва да разбира военната стратегия. След края на конфликта се връща в Кралската артилерия и е назначен в Месопотамия (днешен Ирак). Той е сред участниците в евакуацията на европейските граждани по време на иракското въстание през 1920 г. Успехът му по това време води до командироване в Палестина през 1936 г.

Там Кларк е натоварен да ръководи партизанската война в рамките на Арабското въстание и заедно с офицера от разузнаването Тони Саймъндс подобряват комуникацията между Кралските военновъздушни сили (КВВС) и британската армия, което от своя страна води до по-добра ефективност при военните операции.

‘A’ Force

Макет на танк в процес на изграждане в Близкоизточното училище за камуфлаж, 1942 г.

Когато избухва Втората световна война, Дъдли Кларк е повикан в Кайро от генерал Арчибалд Уейвъл, който му възлага да създаде нова разузнавателна секция, фокусирана върху измамата и заблудата. Първата му голяма мисия, с кодово име Операция Камила, има за цел да заблуди италианските войски в Източна Африка и макар да не постига планираните резултати, тя предоставя на Кларк знанията, необходими за създаването на исканата от Уейвъл група.

През януари 1941 г. Кларк официално създава Разширен щаб „А“. Посветено на стратегическата измама, подразделението работи под прикритието, че създава регионален офис на МИ9. Не след дълго отрядът започва да фабрикува цели дивизии и бригади, които са толкова реални, че вражеските сили вярват, че те действително съществуват.

Най-известната фалшива дивизия в крайна сметка става истинска. Кларк разработва 1-ва специална въздушна служба (СВС, на англ. ез. – SAS), за да се възползва от страха на силите на Оста от парашутистите. Първоначално тя се състои от двама войници, които се разхождат из Кайро с парашутно оборудване, но не след дълго била трансформирана в партизанска сила, извънредно отдадена на саботажи.

Ей“ Форс при Ел Аламейн

„Ей“ Форс („A“ Force) на Дъдли Кларк играят решаваща роля по време на битката при Ел Аламейн през 1942 г. Докато Съюзниците планират атака срещу Германския африкански корпус на Ервин Ромел, майсторът на измамата разработва Операция Бертрам, която има за цел да заблуди германците относно истинското местоположение и размера на съюзническите сили в региона. Това е постигнато чрез използването на фалшиви складове за провизии, фалшиви танкове и заблуждаващ радио трафик, които карат врага да вярва, че в южния сектор има струпване на сили.

Може да се твърди, че без Бертрам Съюзниците нямаше да постигнат такъв успех, какъвто постигат при Ел Аламейн. След като Сила „Ей“ Форс убеждава Ромел, че атаката ще дойде от юг, те успяват да изненадат и да пречупят отбраната на германците, като по този начин обръщат хода на кампанията в Северна Африка.

Операция Копърхед

Войникът и актьор Мейрик Джеймс, който се превъплъщава в Бърнард Монтгомъри по време на операция Копърхед, 1944 г.

През 1944 г. Дъдли Кларк оглавява най-изненадващата измамна мисия през Втората световна война: операция Копърхед. Планът е да се намери двойник на генерал Бърнард Монтгомъри, който да заблуди германците за времето и мястото на инвазията в Нормандия.

Кларк избира за ролята лейтенант Мейрик Едуард Клифтън Джеймс, тъй като той поразително прилича на Монтгомъри. След щателно обучение, за да се увери, че ще успее да се справи, Джеймс прави публични изяви в Северна Африка и Гибралтар, като целта е да създаде впечатление, че истинският Монтгомъри е далеч от планираното място за инвазия.

Макар че имало няколко затруднения, като например склонността на Джеймс към пиене, операцията минава успешно. Това, в съчетание със създаването на фалшиви американски сили, ръководени от генерал Джордж Патън, означава, че германското внимание и ресурси са отклонени, което спомага за успешното изпълнение на Десанта в Нормандия.

Памет

След края на Втората световна война Дъдли Кларк е натоварен със задачата да документира историята на „Ей“ Форс. След това, през 1947 г., той се пенсионира от британската армия, след като достига до чин бригадир. Похвален е от фелдмаршал Харолд Александър, който казва, че Кларк „е направил толкова много за спечелването на войната, колкото никой друг офицер“.

След като се завръща към цивилния живот, започва да пише и през 1948 г. публикува книгата „Seven Assignments“, в която подробно описва военните си преживявания. Работи и като ръководител на отдела за проучване на общественото мнение в Централния офис на Консервативната партия, след което води тих и спокоен живот.

През по-голямата част от следвоенния период усилията на Кларк по време на Втората световна война остават неизвестни за обществеността. Постепенно документите се разсекретяват, което води до по-голямо признание на неговите усилия и тези на „Ей“ Форс по време на конфликта.

На 7 май 1974 г. Дъдли Кларк умира в Лондон, Обединеното кралство, оставяйки един от най-ексцентричните и ключови членове на британската армия.

 
 
Коментарите са изключени за Дъдли Кларк: Майсторът, който измами Пустинната лисица в Северна Африка

Повече информация Виж всички