Коя е най-старата река в света?

| от |

Макар че Нил и Амазонка вземат отличията са най-дългата река и най-голямата река в света по воден обем, все още има много титли, които могат да се отнесат към останалите могъщи водни пътища на планетата ни.

Най-старата река в света е обект на дебати, но до голяма степен се приема, че това е Финке, която е известна и като Ларапинта сред коренните общности в Австралия. Реката тече само няколко пъти годишно след обилни валежи и се простира на около 600-750 км до устието си в езерото Ейре. Смята се, че тя е на възраст около 350-400 млн. години, а изворът ѝ е в планинските вериги Макдонъл в Северната територия на Австралия. Легенда на местното население разказва, че се е образувала, когато Дъговата змия е тръгнала на север от езерото Ейре.

Дъговидната змия или дъговидната змия е често срещано божество, известно с много имена на различните австралийски аборигенски езици

Изключително трудно е да се определи точната възраст на дадена река, особено за продължителни геоложки периоди. Учените и геолозите могат да изследват околните екологични особености, планинските вериги, да разгледат седиментите в речното корито, както и „меандрите“ – особености на самото течение на реката, които са променили ландшафта в резултат на стотици милиони години ерозия. Дори и след като се вземат предвид всички тези и други характеристики, не е необичайно оценките на възрастта да имат големи разлики.

Смята се, че най-старата река в Северна Америка е Ню Ривър (доста парадоксално име…), която тече на около 547 км от планината Блу Ридж в Северна Каролина във Вирджиния и Западна Вирджиния, където накрая се влива в река Канава. Оценките за възрастта ѝ варират в широки граници, но повечето предполагат, че тя е между 10 и 360 млн. години. Едно проучване я нарича „втората най-стара река в света“ по време на рекламна кампания през 70-те години на миналия век с цел да се предотврати преграждането ѝ с бент.

Hawks Nest

Ню Ривър

В Европа се смята, че титлата носи Маас, която е дълга 950 км и тече през три държави: Белгия и Нидерландия от началната си точка във Франция. Възрастта ѝ се оценява на 320-340 милиона години.

Meuse, in the french ardennes

Панорама на планински меандър на река Маас във Френските Ардени

Нашето разбиране за речните образувания не е точна наука, така че може да се появят още научни доказателства, които да променят възрастта на тези реки и да хвърлят повече светлина върху образуването им преди милиони години.

 
 
Коментарите са изключени за Коя е най-старата река в света?

Повече информация Виж всички