Лингуини, фетучини и спагети: Каква е разликата?

| от chr.bg |

Не са ли спагетите достатъчни; трябва ли да има и разни фетучини-метучини и още 1000 -ини! Има безброй разновидности в магазина и за нетренираното око изборът може да е като все едно избираме апартамент.

Трудно е дори да различите три класически вида: лингуини, фетучини и спагети. По-долу ще ви разясним какво ги отличава и защо разликата може да има голямо значение за вашето ястие.

Лингуини

Linguine

Лингуини, което на италиански означава „малки езичета“, е като спагети, но плоска. По-широка от спагетите, но по-тясна от фетучините, тази паста има гладка, повърхност, която се съчетава добре с леки, деликатни сосове като песто. И понеже не превъзхожда съставките, с които често се съчетава, което я прави солиден избор за ястия, в които искате сосът да изпъкне.

Фетучини

Fettuccine bulk

Името на фетучините – което се превежда като „малки лентички“ – ни казва много за формата им: със своята широчина от около половин сантиметър; те са към два пъти по-широки от лингуините. Това прави фетучините чудесна основа за по-тежки сосове, особено кремообразни като Алфредо или месен болонезе.

Спагети

Spaghetti2

Дори и да не познавате лингуините или фетучините, спагети със сигурност сте виждали и опитвали. Те са най-популярната форма на макаронени изделия (а също и една от най-лесните за промишлено производство). За разлика от фетучините и лингуините тази паста не е плоска, а цилиндрична. Тъй като нямат някаква извънредна широчина, спагетите се съчетават най-добре с по-леки сосове като маринара, карбонара или дори с обикновена комбинация от чесън и зехтин.

Как да изберем правилната паста за макароните

Изборът между горните три вида се свежда до характера на ястието, което искате да създадете, тъй като формата ще повлияе на желания резултат. Ако приготвяте по-лек сос или търсите нещо, което да съчетаете със зеленчуци или морски дарове – отговорът е лингуини. Ако пък искате тежък, обилен сос, тогава фетучините са по-добър избор. А ако търсите класическа италианска храна – тогава няма да сгрешите със спагети с кюфтета и някакъв доматен сос.

Нещата са лесни и елементарни в Италия.

 
 
Коментарите са изключени за Лингуини, фетучини и спагети: Каква е разликата?

Повече информация Виж всички