Коя е най-опасната птица?

| от |

Всички (надяваме се) знаят, че не е добра идея да закачаме крокодили, скорпиони, отровни змии и друга подобна твар. Но може би е време към този списък да добавим и някои пернати приятели. Свраките със сигурност са претендент, а с емутата дори са се водили войни

Коя обаче е най-опасната птица от всички?

Southern Cassowary 7071

Южен казуар

Ако говорим за птицата, която най-често е наричана „най-опасната на света“, то тогава – южния казуар (Casuarius casuarius). Висока до 2 метра и с тегло на възрастните женски от 76 килограма, тази птица е внушителна още преди да разгледаме останалите детайли от външния ѝ вид.

Разбира се, тя прилича на нелепо гримиран щраус – но с това смехотворното свършва. Касоварът е наричан оща „жив динозавър“ и ако погледнете краката му, скоро ще видите една от големите причини за това: големите му, остри като бръснач нокти.

Но ако вземем предвид какъв е шансът да срещнем смъртта си от тези нокти, то в повечето случаи не е задължително да се страхуваме особено много. Казуарите могат да убиват и са убивали хора, да. В родната им Австралия обаче е по-вероятно да бъдете убити от крава, отколкото от тази птица. Всъщност последният път, когато е съобщено, че някой в страната е бил убит от нея, е преди близо 100 години, когато шията на 16-годишния жител на Куинсланд Филип Макклин е била прерязана от нейните нокти.

Това не означава, че е добре да я приближавата – нападенията може и да са редки, но се случват и са страшни. Такова може да се предизика, ако очаква да ѝ донесете храна или сте твърде близо до нея, яйцата или малките ѝ.

С други думи, „стойте далеч или бъдете предпазливи“, както препоръчва местната власт на щата Куинсланд.

Има и още една основателна причина да се пазите, в случай, че тези не ви стигат – австралийското правителство счита казуарите за застрашен вид, като се предполага, че в дивата природа са останали само около 4000 възрастни индивида. Редовните срещи с хора крият риск те да свикнат с нас, което може да ги застраши още повече.

И така, ако претенцията на казуара за титлата „най-опасна птица“ е под въпрос, кой е следващият претендент?

Това признание може би принадлежи на един от неговите роднини – обикновения щраус (Struthio camelus). Твърди се, че всяка година в Южна Африка щрауси нараняват или убиват сериозно двама до трима души. Те едва не убиха и кънтри музиката Джони Кеш, след като той се скарал с един от тях и завършил с разкъсана част от корема.

 
 
Коментарите са изключени за Коя е най-опасната птица?

Повече информация Виж всички