Повечето хора подценяват колко богати са в действителност най-богатите

| от | |

Оказва се, че повечето граждани на САЩ подценяват мащаба на разликата в богатството на различните прослойки в своята страна и значително подценяват доходите на най-богатия 1% от обществото. Резултатът е последователен в четири проучвания, които са поставили пред участниците задачата да оценят доходите в определени точки от социалната палитра. Авторите предполагат, че хората просто не искат да повярват колко неравностойно е обществото им, може би защото ако го направят, ще се почувстват принудени да се заемат с нелеката задача да го променят.

Според някои показатели неравенството в световен мащаб намалява, което се дължи на бързия икономически растеж на някои много бедни страни. В повечето развити държави обаче неравенството се увеличава. В някои случаи бедните стават все по-бедни, но дори и там, където това не е вярно, много от богатите са станали още по-богати, докато мнозинството бележи бавен напредък, ако изобщо има такъв. В Съединените щати най-богатият 1% е достигнал от притежаване на 10% от общия доход през 1980 г. до 19% през 2020 г.

Това представлява загадка за политическите теоретици. Ако средните доходи се увеличават за сметка на бедните, справедливостта и личният интерес като ценности ще се конкурират в избирателните урни. Но защо тогава толкова голяма част от населението често избира да гласува срещу политики, които биха облагодетелствали самите тях за сметка на много богатите. Д-р Барнабас Шази, гост-изследовател в Харвард, и неговите съавтори проучват възможността това да се дължи на факта, че повечето хора не са наясно колко богати са богатите в действителност.

Редовно се съобщава за зашеметяващото богатство на най-богатите хора в света. Въпреки това всеки знае, че тези хора са много редки – дори сред мултимилиардерите само няколко имена попадат в новините. Би се очаквало хората по-скоро да надценяват доходите на просто малко по-богатите, сравнявайки ги с мастодонти като Илън Мъск и Бил Гейтс, но вместо това Шази и съавторите му установяват обратното.

Изселдването им започва като молят хората да оценят доходите, необходими, за да поставят някого в различни точки на кривата на разпределение на доходите в окръга, в който живеят. Участниците трябва да изчислят колко пари са необходими, за да бъде човек в 10-ти, 20-ти и т.н. персентили до 95-ти и 99-ти.

Участниците са доста точни в оценяването на доходите на най-бедния и средния сектор в техния окръг; те дори се справят умерено добре с 95-ия процентил (т.е. доходите, необходими за попадане в горните 5% на окръга). Но те се провалят сериозно за 1%, където хората подценяват оценката си с повече от 200 000 долара.

За да проверят дали участниците в експеримента просто не са мързеливи, авторите го повтарят, но позволяват на хората да залагат (с пари, спечелени от изпълнението на предишна задача) колко добре са се справили. На приелите предизвикателството, е платено, ако победят 3/4 от останалите участници в проучването. И резултатите не са по-добри.

Авторите изпробват и различен подход като създават фиктивни общества от 100 човек, след което показват лицата им на участниците (доходи на всяко лице се разкриват като се кликне върху него). Когато били помолени да оценят разпределението на доходите въз основа на предоставената информация, резултатите на хората били сравнително точни, когато авторите изкривяват обществото така, че горните 10% да имат много по-голям дял от парите в обществото. Въпреки това, когато изкривяването включва само един човек от 100 да има 35-50% от целия капитал, участниците в изследването в повечето случаи не могат да разберат какво прави това с общото разпределение парите.

Авторите признават, че въпреки че някои предишни изследвания също са установили, че хората подценяват неравенството, други са докладвали за надценяване. Изглежда, че има значение конкретната мярка за неравенство, която се тества.

Причините, поради които хората имат такова сляпо петно по отношение на горния 1%, не са ясни, въпреки че авторите посочват няколко възможности, които споменахме.

За сведение, средният доход на най-богатият 1% от американците е бил 1,3 млн. долара през 2018 г. – годината, на която се основава проучването.

 
 
Коментарите са изключени за Повечето хора подценяват колко богати са в действителност най-богатите

Повече информация Виж всички