Вторият по големина диамант в света е открит в мина в Ботсвана

| от |

Необработеният камък е сертифициран и е с тегло 2492 карата – което е почти половин килограм – и е открит сред кимберлит в мината Кароуе, в центъра на страната, по време на операции на компанията за проучване и добив на диаманти Lucara Diamond.

Той е открит и извлечен с помощта на разработена от компанията технология, известна като Mega Diamond Recovery X-ray Transmission, или MDR XRT.

Добивът на полезни изкопаеми може да бъде рисков процес – при чопленето на скалите има вероятност по невнимание да се разбие ценна находка. Според инженер от компанията, който говори пред The New Yorker, технологията MDR XRT функционира „като скенер за багаж на летището“, като засича скъпоценните камъни, за да не бъдат смачкани.

Не е изненадващо, че Уилям Ламб, президент и главен изпълнителен директор на Lucara, заявява, че компанията е „във възторг“ от находката, като нарече скъпоценния камък „изключителен“.

Този възторг вероятно ще е познато чувство за тях – компанията има известна репутация на откривател на гигантски скъпоценни камъни, като вече многократно е откривала втория по големина необработен диамант в света. Тя открива както 1109-каратовия Леседи Ла Рона, така и 1758-каратовия Севело, който по-късно го измества от второто място.

Но нито тези камъни, нито все още неназованият новооткрит диамант не могат да се сравнят с най-големия в света.

Rough cullinan diamond

Кулинан

Тази титла принадлежи на диаманта Кулинан, който е открит в южноафриканска мина през 1905 г. и тежи 3106 карата (621 грама). За контекст, това е приблизително колкото най-тежките баскетболни топки по стандартите на НБА.

Макар че гигантският камък е използван по-скоро за естетически цели – той вече е нарязан на различни по-малки камъни, част от които можете да видите по-долу – диамантите по принцип могат да разкажат на учените и много за историята на планетата.

Cullinan major diamonds

В публикувано миналата година проучване например са анализирани „супердълбоки“ диаманти на възраст от 650 до 450 милиона години, добити от Бразилия и Западна Африка, и така е добита повече информация за това как се е формирал древният суперконтинент Гондвана.

Но колкото и да са полезни, диамантите са и пословично трудни за намиране – дори ако богатството от гигантски открития на Lucara Diamond може да изглежда другояче.

 
 
Коментарите са изключени за Вторият по големина диамант в света е открит в мина в Ботсвана

Повече информация Виж всички