Китайски и руски бомбардировачи бяха прихванати близо до Аляска

| от |

В края на миналия месец руски и китайски бомбардировачи организираха съвместен патрул над северната част на Тихия океан и Берингово море близо до бреговете на Аляска, което накара американските и канадските сили да реагират.

По данни на Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) на 24 юли 2024 г. два руски бомбардировача Ту-95 Беър и два китайски бомбардировача Ксиан Х-6 са прихванати да летят в зоната за идентификация на въздушната отбрана (ЗИВО) на Аляска.

Четирите бомбардировача са били бързо прехванати от шест изтребителя на НОРАД, включително два ЦФ-18 Хорнет, два Ф-35 Лайтинг II и два Ф-16 Файтинг Фалкън.

Ситуацията може да изглежда малко напрегната, но НОРАД отбелязва, че самолетите не са навлезли в суверенното въздушно пространство и дейността им „не се разглежда като заплаха„.

Руските власти допълниха, че полетът е бил „извършен при стриктно спазване на международните правила за използване на въздушното пространство“.

Въпреки че подобна дейност в ЗИВО не е напълно безпрецедентна, съвместното учение е значимо, тъй като показва по-тясно военно сътрудничество между Китай и Русия, последната от които става все по-изолирана, след като беше засегната от международни санкции след нахлуването в Украйна през 2022 г.

Двете държави имат шестата по дължина международна граница в света, дълга над 4200 км, и споделят някои важни геополитически интереси, въпреки дългата си и сложна история.

За първи път Китай и Русия извършват подобно съвместно въздушно патрулиране в този регион, а освен това за първи път китайски и руски самолети излитат от една и съща авиобаза – обект в североизточна Русия.

„Прихващанията в ЗИВО на Аляска обаче далеч не са нещо необичайно: средно НОРАД е извършвал 6 до 7 прихващания на руски самолети годишно в периода 2007-2023 г. Въпреки че присъствието на китайски бомбардировачи в последното патрулиране е ново, операцията следва подобен модел на предишните руски патрулирания край Аляска, като самолетите оперират в международното въздушно пространство и се съобразяват с международното право и практика“, заявиха експерти от американския мозъчен тръст Център стратегически и международни изследования.

„Истинското значение на патрулирането е в това, което то демонстрира за нарастващото сътрудничество между Китай и Русия и засилващата се конкуренция между САЩ и тези противници“, допълват те.

Провокации имаше и от страна на „Запада“. През юли 2024 г. Военноморските сили на САЩ извършиха провежданото на всеки две години учение „Rim of the Pacific Exercise“ (RIMPAC) – най-голямото международно учение за водене на морска война в света. Китай е бил канен на предишни събития на RIMPAC, но през 2022 г. и 2024 г. е бил изключен поради, както САЩ го наричат, „все по-насилствено и агресивно поведение“. А събитието, което по същество е демонстрация на сила, се провежда в Тихия океан – спорна част от света, където Китай в последно време засилва влиянието си.

В началото на юли 2024 г. се проведе и голяма среща на върха на НАТО. В заключителната декларация от срещата Китай е описан като „решаващ поддръжник на войната на Русия срещу Украйна чрез така нареченото си партньорство „без ограничения“ и мащабната си подкрепа за руската отбранителна индустриална база“.

Интересни времена за живеене…

 
 
Коментарите са изключени за Китайски и руски бомбардировачи бяха прихванати близо до Аляска

Повече информация Виж всички