Топлината на бульона, богатите вкусове на пилешко, зеленчуци и фиде – идеята, че пилешката супа е еликсир, датира от векове.
И това е логично, защото аминокиселините са градивните елементи на протеините, а аминокиселината глутамат се съдържа в храните с умами вкус като супата. Не всички такива храни обаче са с месо или птици; сиренето, гъбите, мисото и соевият сос също го притежават.
Изследванията показват, че този характерен вкус е от решаващо значение за лечебните свойства на пилешката супа. Пациенти със заболявания на горните дихателни пътища, забелязва лекарите, изведнъж започват да ядат по-малко или изобщо да не ядат. Това е така, защото острите заболявания възбуждат6 възпалителна реакция, която може да намали апетита на човек. А това, че не ни се яде, означава, че е малко вероятно да си набавим необходимата енергия, което едва ли е оптимална рецепта за здравето на имунната ни система…
Доказателствата обаче сочат, че вкусът умами на пилешката супа може да помогне за повишаване на апетита. Участниците в едно проучване твърдят, че са се почувствали по-гладни след като опитват супа с добавен от изследователите умами вкус.
Според други проучвания той може също така да подобри самото усвояване на хранителните вещества. След като мозъкът ни го усети чрез вкусовите рецептори на езика, тялото ни подготвя храносмилателния си тракт за по-лесно усвояване на очакваните протеини.
Това може да намали стомашно-чревните симптоми, които много хора са болни. Въпреки че повечето хора не свързват инфекциите на горните дихателни пътища със стомашно-чревни симптоми, изследвания при деца са установяват, че грипният вирус засилва коремната болка, гаденето, повръщането и диарията.
Супата може да намали възпалението и запушения нос
Възпалението е част от естествения отговор на организма към нараняване или заболяване и възниква, когато белите кръвни клетки мигрират към наранената тъкан, за да подпомогнат оздравяването. Когато този процес настъпи в горните дихателни пътища, той води до общи симптоми на настинка и грип, като запушен или течащ нос, кихане, кашлица и гъста слуз.
Обратно, по-ниската активност на белите кръвни клетки в носните проходи може да намали възпалението. И интересно – изследванията показват, че пилешката супа всъщност може да намали броя на белите кръвни клетки, които пътуват към възпалените тъкани. Тя прави това, като директно потиска способността на неутрофилите, вид бели кръвни клетки, да се придвижват към възпалената тъкан.
Основни съставки
За да разберем наистина успокояващия и лечебен ефект на пилешката супа, е важно да разгледаме нейните съставки. Не всички пилешки супи са пълни с питателни и лечебни свойства. Например в ултрапреработените консервирани варианти, както с фиде, така и без него, липсват много от антиоксидантите, които се съдържат в домашно приготвените. A pовечето консервирани пилешки супи са почти лишени от зеленчуци.
Основните хранителни вещества в домашните са именно разликата между тях и консервираните. Пилешкото месо осигурява на организма пълноценен източник на протеини за борба с инфекциите. Зеленчуците доставят широк набор от витамини, минерали и антиоксиданти. Ако е приготвена по американския начин, фидето осигурява лесно усвоим източник на въглехидрати, които тялото използва за енергия и възстановяване.
Дори топлината на пилешката супа може да помогне. Пиенето на течността и вдишването на изпаренията повишават температурата на носните и дихателните пътища, което разхлабва гъстата слуз, която често съпътства респираторните заболявания. Проучванията показват, че пилешката супа е по-ефективна за разхлабване на слузта в сравнение чиста гореща вода.
Билките и подправките, които понякога се използват в супата, като черен пипер и чесън, също я разхлабват. А бульонът, който съдържа вода и електролити, помага за рехидратацията.
Така че, за да увеличите максимално ползите за здравето от пилешката супа, препоръчва се тя да е домашно приготвена, с моркови, пресен чесън, билки и подправки. Но ако се нуждаете от по-удобен вариант, погледнете етикета със съставките и хранителните стойности и изберете купешка супа с разнообразни зеленчуци вместо ултрапреработена без хранителни вещества.
Накратко, най-новите научни данни сочат, че пилешката супа – макар и да не е абсолютна панацея за настинка и грип – наистина помага за оздравяването.