Долината на зората – религията, започната от овдовяла шофьорка на камион

| от |

Точно извън столицата на Бразилия – град Бразилия – се намира крепост, собственост на религиозна група, известна като Долината на зората. Последователите на Vale do Amanhecer (на техния роден португалски) вярват, че космически кораб от планетата Капела витае над Земята точно над това място и действа като вихър, изсмуквайки цялата негативна енергия, която лечителите на групата прогонват от човечеството. Следователно, вярват те, тази област е духовната столица на цивилизацията.

Наричайки себе си ягуари, въпросните лечители използват своите „космически енергии“ в ритуали за изцеление на духа. Ягуарите са преродени потомци на извънземните, изпратени от Бог, и ще излекуват всеки, който дойде при тях за помощ – независимо дали е член на групата им или не.

Тази по-нова религия обхваща всички раси и места и има 600 храма по целия свят и около 800 000 членове. Но тук, в основния й комплекс, хората са предимно бразилци от средната работническа класа.

Долината на зората е основана от овдовяла шофьорка на камион, превърнала се в медиум, в края на 50-те и началото на 60-те години, и е наричана култ, въпреки че е очевидно, че членовете могат да напуснат по всяко време. Подозрителните към религията обаче посочват нейните необичайни вярвания, едно от които е, че Бог е изпратил извънземни на Земята преди 32 000 години. Но всъщност вярванията им – с изключение на извънземните – имат много общо с много масови религии.

Произхода на Долината на зората

Всичко започва с Нейва Чавес Селая. През 1957 г. овдовялата Нейва има четири деца да храни и съответно започва работа като шофьорка на камион, с който превозва строителни материали из Бразилия. С времето обаче тя започва и да има видения, които по-късно изяснява, че са посещения на извънземни духове.

След две години на предчувствия Тиа Нейва (както се нарича днес) се свърза с медиума Мария де Оливейра. И заедно те създават Духовен съюз Бялата стрела, кръстен на духовния водач на Тиа, индиански вожд на име Отец Бялата стрела.

Но през 1964 г. пътищата на Нейва и Мария де Оливейра се разделят. Нейва премести малката си група последователи в Тагуатинга, където те създават нова общност, наречена Социални трудове на Спиритичния християнски орден – която по-късно става Долината на зората.

Скачаме напред до 1969 г. и Долината вече има около 500 жители, много от които са изоставени деца, приети от сиропиталището на Нейва, Детски дом на Матилде. Групата дори създава юридическо лице Lar das Crianças de Matildes, за да даде правен статут на жителите на долината.

Предполага се, че дух на име Тиазиньо телепатично е изпратил на Нейва план за цялото селище.

Днес Долината на зората със своята доктрина, базирана на виденията на Нейва, е най-голямата и най-известна алтернативна религия в Бразилия.

Храмът-майка на Vale do Amanhecer

Днес постоянното им селище е в селския район на град Планалтина. Пътят към комплекса Долината на зората е равен и прашен, но когато стигнете до портите, изглежда все едно сте пристигнали в колоритен увеселителен парк.

Има крайбрежен молитвен комплекс с пирамида, храм, който прилича на космически кораб, и художествени скулптури във формата на елипса. Въпреки че ландшафта може да изглежда случайно разпеделен, всъщност е проектиран да отразява внимателно сложната система от вярвания на религията.

Комплексът Естрела Канденте (Estrela Candente – от португалски „Горящата звезда“; на видеото по-горе) е построен по образа на звездата на Давид и е широк над 70 метра. Състои се от изкуствен водопад, колиби от трева и каменни стълбища.

Над 200 ученици посещават основно училище „Долината на зората“, а общността има още собствени ресторанти, книжарница и дори автосервиз.

Когато пък членовете отиват в други градове, за да пазаруват, погледите на местните са привлечени от пищните им дрехи.

Нейва

Вярванията и ритуалите

Доктрината на Долината на зората гласи, че исторически ягуарите са били частично отговорни за човешките постижения като египетските пирамиди. Това е преди Нейва да ги събере отново като настоящите им прераждания.

На всеки 1 май при изгрев слънце започва церемонията „Денят на индоктринатора“. Хиляди ягуари и членове на Долината се събират в мълчание в храма, за да призовават космическите сили.

Тази церемония, при която всички са облечени в най-ярките си одежди, синхронизира духовните енергии и позволява техните продължителни лечебни сили.

Има и трикратната ежедневна „Церемония на падащата звезда“, в която нимфите (жените членове) държат своите символични бели копия. На мъжете не им е позволено да имат копия, тъй като през цялата човешка история те не са ги използвали отговорно.

Исус е представен в доктрината, но не е звездата й. Всъщност, изглежда, че за повечето лечебният аспект е най-важната част от Долината на зората: хора идват отвсякъде, за да се срещнат с ягуарите, които да им помогнат да се освободят от техните светски неволи и проблеми. Долината е известна като убежище за изгубени души, в известен смисъл.

Членовете се фокусират върху спасяването на света от неговите ексцесии и структурират всичко на принципите на равенство и справедливост. Те отхвърлят капиталистическите ценности и отказват да работят за пари; лечението им, казват те, е дар на безусловна любов.

И въпреки всички им необичайности и извънземни вярвания, изглежда, че действията им произлизат от добра воля, което поддържа Долината сплотена и достатъчно силна, че да е най-голямата алтернативна религия в Бразилия.

Както доцентът по религиозни изследвания от Университета на Индиана-Индианаполис Кели Хейс казва пред National Geographic: „Голяма част от този ефект е свързан с преразказване на живота ви. Тези преразкази дават на много хора усещането, че имат някакъв контрол над живота си… че справедливостта и равенството са възможни чрез работа.“

 
 
Коментарите са изключени за Долината на зората – религията, започната от овдовяла шофьорка на камион

Повече информация Виж всички