Ееро Мантюранта носеше генът на победата – лапландската вихрушка на ски бягането

| от |

Ееро Мантюранта със сигурност е един от най-добрите олимпийски състезатели, които някога са се качвали на подиума. Пътят до него е толкова дълъг и изпълнен с препятствия, че мнозина са се присмивали, когато Мантюранта изобщо споделя своята идея, че някога ще бъде професионален състезател. Израства в бедно семейство в Лапландия, където единственото забавление е изразено в тонове сняг и елени.

Зловещият климат позволява придвижване само и единствено със ски. Младият Ееро се качва на тях на 3-годишна възраст за първи път. За него крос-кънтри карането на ски е единственият начин да се движи в района. Това е предизвикателство за всички деца в Лапландия – белобрадия старец използва магическите елени за свои собствени цели. Самата дисциплина не е най-леката, за разлика от повечето атлети, лапландците трябва да се движат само така.

Единственият път към училище е през замръзнало езеро и няколко метра сняг. Светлината в Лапландия е минимална през зимата и в тъмните месеци Ееро ще има нужда от поне час, за да стигне до училище и още толкова, за да се прибере. Използвайки всички мускули и дихателна система, за да може да гребе правилно, неговото тяло се адаптира към старите дървени ски, с които ще се изминат около 10-12 километра в посока, като не броим и самото езеро.

EeroMantyranta-Innsbruck1964.jpg

Така започва легендата на Ееро, той самият не е подозирал, че ще се спусне в такива премеждия, никога не е приемал тези пътешествия като единствен начин да се социализира. Ако историята му беше разказана днес, то най-вероятно щяхме да видим книги, тонове екранизации и интервюта, но тогава, както и сега, Лапландия остава една далечна локация.

Мантюранта започва своите зимни кросове от най-ранна възраст, първо на локално ниво, а след това и на регионално до национално. Като единствен спорт, който не просто обиква, но го превръща в начин на живот. Първият му олимпийски дебют идва през 1960 г. в САЩ, когато е още на 22 години. Печели златото за 4х10 километра, а през 1964 г. е на върха на своята кариера. Заминава в Австрия и печели всички състезания по крос-кънтри бягане. 15-километровото състезание се печели с разлика от 40 секунди между него и втория, при останалите надпревари също се забелязва такава разлика. Активната 12-годишна спортна кариера завършва със седем олимпийски медала – три от тях златни. Постиженията са забелязани от Финландското министерство на образованието, което в последствие създава и музей, за да посочи неговите успехи.

Въпреки всички постижения, националния му статус, конкуренцията сред останалите атлети, Ееро винаги е смятан за един от големите измамници и консуматори на допинг, включително и кръвен такъв. Това е специален медикамент, който повечето атлети използват, за да измамят системата. Процедурата изглежда така: преди състезанието се източват около 1-2 литра кръв от тялото на състезателя. Червените кръвни телца, които носят кислород са премахват, а след това чрез плазма се вливат отново. Тялото усеща сериозна загуба и започва да прави нови кръвни клетки. Междувременно премахнатите червени клетки се запазват преди началото на състезанието и отново се вкарват, за да има сериозен изкуствен скок на имунната система.

Плюсът е, че допълнителните червени кръвни телца носят повече кислород на тъканта. Същата идея лежи и при повечето техники за височинна тренировка. Мнозина свързват тази идея и с жените атлети и тяхното представяне малко след раждането – тогава тялото им е заредено с червени кръвни телца и дава много по-добри резултати.

Дёминский Лыжный Марафон 2015.jpg

При по-височинни тренировки ще усетим, че налягането на кислорода във въздуха е много по-ниско, което стимулира костния мозък да започне да създава повече от червените клетки. За целта се използва хормон, който се отделя в бъбреците и носи името еритропоетин – обикновено го наричат с краткото име „Епо“.

В настоящето ще открием, че повечето състезатели използват най-различни техники, за да набавят въпросният ценен хормон. Сред тях е и известният Ланс Армстронг, който се инжектира с изкуствен такъв, за да стимулира производството на червени кръвни телца.

Предизвикателството на комисии като WADA са обвързани с търсенето на точно такъв кръвен допинг, който да се инжектира, както и на анаболни стероиди. При изкуственото Eпo има много лесен начин за проследяване и откриване – колко от червените кръвни телца в тялото са реално произведени от организма на атлета?

Оригиналният им брой се открива още по-лесно. Една епруветка с кръв трябва да се завърти в центрофуга и се разделя на 3 основни компонента – червени клетки, бели клетки и плазма. Обикновено около 35-45% от обема на кръвта ще съдържа червени клетки, височинните тренировки могат да повишат едва няколко процента и да се стигне до малко над 40%. При атлетите с кръвен допинг ще открием, че числото ще е около 50, а над 55 вече ще се смята за твърде абсурдно.

Мантюранта е феномен и най-вероятно рекордьор в това постижение – неговите червени кръвни телца заемат около 60-70% от кръвта му.

Това най-вероятно обяснява и спекулацията, че този състезател наистина е прекалявал с допинга. Ееро показва изследванията си от тийнейджърските си години, които пак са същите, но отново среща критиците, които не могат да повярват, че неговото тяло е практически феномен. Всичките казуси приключват, когато и други членове на семейството се оказват със същия процент на червени кръвни телца в тялото си.

Този феномен ще събере всички финландски учени и експерти по генетика. Алберт де ла Шапел дори успява да идентифицира гените, които са помогнали за този странен и полезен феномен.

Алберт събира ДНК на цялото семейство и на всички живи роднини от семейството. В един интересен момент ще успее да се срещне с около 40 души на семейството. Оказва се, че семейство Мантюранта е искало да бъде колкото се може по-точно и ясно в изследването. Дейвид Епстийн по-късно ще напише и книгата „Спортният ген“, в която ще разкаже как през същата вечер е говорил с 3-те най-възрастни жени в семейството, за да осъзнае, че повечето не само не са имали никакви заболявания през живота си. Повечето роднини на Ееро са били здрави и на доста години, но очевидно тази фамилия е постигнала нещо в еволюцията, което останалите не могат.

Де ла Чапел успява да изследва 97 члена на семейството, всички от цели 5 поколения, от които 29 са имали този ген. Мнозина от тях дори не са подозирали за силата и възможностите, които предлага същият. При повторна проверка на Ееро се оказва, че този път в кръвта му идва 8.6% от червени кръвни телца. Следващото изследване е насочено към неговия костен мозък и се оказва, че същият е хиперактивен при производството на червените клетки. Оказва се, че той е активен и без нуждата от стимулиране е Епо. Достатъчно е да се изтегли и малко количество кръв от тялото, за да може да започне усилено производство на ценните клетки.

EPOR 1CN4 1EBP 1ERN.png

При анализ на генетиката на цялото семейство става ясно, че има един ген, който е обвързан специално с Eпo рецептора. Оказва се, че същият играе ролята на педал за газта в автомобила. При най-малкото намаляване на количеството клетки, тялото започва да ги произвежда в геометрична прогресия. При повечето мъже в семейството, броят на същите е около 60% от кръвта.

20 години след пенсионирането на атлета ще знаем, че всички медали са заслужени с много пот, сила и тренировки, както и малко генетика, но там просто няма какво да се изисква или оспорва. Всичко се определя изцяло от генетиката и точно там няма да можем да открием присъствие на пряко влияние.

Едно друго изследване ще покаже, че инжектирането на Епо може да достави около 10% над максималните, което е доста сериозен скок в елитния спорт, където всичко се измерва в стотни. Опитайте се да си представите възможностите на Ееро, който в този момент е имал много по-високи нива от тези.

Да завършим историята така, Мантюранта никога не се е инжектирал с допинг или Ееро, за него е било важно просто да се пореже и генетиката ще достави всичко останало.

 
 
Коментарите са изключени за Ееро Мантюранта носеше генът на победата – лапландската вихрушка на ски бягането

Повече информация Виж всички