Оцелелите руски затворници във „Вагнер“ вече са официални свободни – новите хора в руското общество

| от |

Една от отчаяните мерки на Русия за попълване на военните редици, беше да се извадят всички затворници и да бъдат изпратени на фронта. Този план сработи, макар и рядко да виждаме някои от най-опасните хора на света да се изпращат на война. Отчаянието ражда чудеса, но затворниците не биха отказали да получат свободата си, пари и опрощение на всички грехове. Мнозина загинаха, след като стана ясно, че за един месец не може да се създаде войник, но днес престъпниците влизат обратно в родината си като нови хора. Сред тях е и Андрей Ястребов, който е прекарал месеци на фронта и сега има право да се върне като реабилитиран руски гражданин.

Ястребов е в затвора, за кражба. 22-годишният мъж се прибрал изцяло променен, поне по думите на неговото семейство. За съжаление близките признават, че момчето се е върнало без никакви емоции, сякаш е в нещо като хипноза.

За разлика от Андрей, много други затворници не успяват да видят свободата, много от тях са избити само дни и часове, след като се озовават на фронта. Руски правозащитници продължават да се бунтуват срещу това решение, но никой не ги пита, сякаш някога изобщо са били търсени за коментар. Онези, които успяват да се върнат у дома, рядко говорят за преживяното и се страхуват, че могат да бъдат вкарани в затвора, ако изобщо решат да говорят по тази тема.

Владимир Путин разрешава на повечето частни военни компании – конкретно „Вагнер“ – да събира руски затворници и да ги изпраща на фронта. Това беше една от многото грешки, която Русия тепърва ще плаща и осъзнава, но всичко в името на победата. Никой не би искал да се върнат някои от най-опасните хора в Русия, обратно в домовете си, при това с възможност да продължат своята практика, след като са вече профилирани убийци. Рискът от публично насилие се повишава, но това няма значение.

От юли месец, миналата година, повече от 40 хиляди затворници са се присъединили към руските сили, поне това са данните на западното разузнаване. Украинското правителство и асоциацията за правата на затворниците в Русия – Зад решетките – официално посочва подобни данни. Украйна твърди, че повече от 30 хиляди войника от това подразделение вече са избягали или са ранени, но Русия отказва да признае официалната бройка.

Задържан член на Вагнер в Украйна през 2022 г.

Повечето от назначените войници се опитват да издържат времето си на фронта и да се приберат обратно у дома. Мнозина лежат в затвора за обир или кражба. Докладите на различни разузнавания показват, че сред редиците са изпратени и хора, обвинени в убийство, изнасилване или множество убийства. Путин е отворил вратите на всичкото зло, което трябва да се сражава за всеки сантиметър от земя. Руската асоциация за правата на затворниците посочва, че няма престъпление, което да спре потенциалния затворник, който е решил да трупа активи и да се бори за свободата си.

Компанията „Вагнер“ също започна да се снабдява с достатъчно войници и дори да ги обучава по частни договори. Подобни кампании не са водени от Втората Световна война, но самият Евгени Пригожин продължава да твърди, че битката в Бахмут продължава да се печели именно от затворници и новото лице на „Вагнер“. Повечето докарани затворници са преминали през сурови и жестоки тренировки, за да стигнат до затворниците. Твърдение на същата асоциация посочва, че са събрани над 350 хиляди от най-големите престъпници и убийци на Русия, като някои от тях ще бъдат върнати обратно у дома, при това като герои.

Оцелелите се връщат обратно в Русия и дори получават медали, заплащане и официални документи от компанията, които гарантират тяхната свобода. Всички имат своята свобода по новата клауза за 6 месеца в договори, които гарантират, че всички дългове към Русия са официално изчистени. Сега идва новото изпитание за руското общество, което ще трябва да приеме, че освен с финансова криза, санкции и ограничени работни места, трябва да вирее с потенциални убийци-герои, които би трябвало да си намерят нова работа, извън военната.

Психолозите биха представили портрета на един такъв войник като психологически счупен, но с дълбокото усещане, че е свободен и е платил за свободата си чрез още убийства. Това усещане за правота може да създаде поредната присъда, но само времето ще покаже. Мнозина са на мнение, че това са твърде опасни хора, които трудно биха могли да се интегрират обратно в обществото. Все пак ще са свободни и статистиката, ако изобщо бъде публикувана, бързо ще покаже колко от същите свободни войни ще се сдобият с нова присъда. Изданието The Times успява да разбере малко повече за този вид войници, след като повечето затворници имат комуникация с тях. Много от освободените за война са поддържали връзка със старите си другари, тъй като семействата им отдавна са се отрекли от тях.

Андрей Медведев се записва за доброволец само няколко дни, преди да изтече неговата присъда за кражба в Южна Русия. Бившият затворник има военен опит и е бил назначен като отговорник на бригада затворници, които по-късно били изпратени на самоубийствената мисия в Бахмут.

Медведев споделя, че му е било наредено да вървят напред, докато не бъдат убити. Той успява да дезертира през ноември и след това бяга в Норвегия, където търси политическо убежище.

Кампанията за събиране на затворници започва в началото на юли, а самият Пригожин продължава да се появява в затворите в Санкт Петербург и да приканва радикалните затворници, които трябва да платят своя дълг към обществото. На всички затворници са обещани около 1700 долара месечно заплащане, което е двойно на средната заплата в Русия. За най-смелите и силни войници се предоставя и бонус от 80 хиляди долара, ако успеят да оцелеят през всичките шест месеца, като към това се дава и официално опрощаване на греховете от президента.

Всички, които се опитат да избягат, използват наркотици или алкохол, имат сексуална връзка, са заплашени със смърт.

Всички, които заявят, че предпочитат затвора пред фронта, получават автоматично смъртна присъда. Някои семейства посочват, че техните близки са заминали по-скоро за идеята, че ще бъдат свободни и до някаква степен с факта, че могат да бъдат свободни и ще изпълнят дълга си. Едно семейство твърди, че техният близък е заминал на фронта, защото майка му се срамувала и искала да изчисти името му. Събирането на затворници за военни цели не е легално в Русия, но това беше така до миналата година, когато законът официално се промени.

На хартия се оказва, че войниците никога не са отишли на война, а просто са били изпратени в затвори близо до границата с Украйна, поне това е официалната информация.

При опит на някои от съпругите на затворници да ги открият в конкретния затвор, където излежават присъдата си, повечето разбирали, че не могат да видят сега своя партньор.

26-годишният сибирски сирак Матюхин споделя, че е лежал своята трета присъда в затвора в Красноярски регион, когато Пригожин пристигнал с хеликоптер през ноември и предложил свобода на всеки, който се запише. Матюхин е бил очарован от идеята за свобода и се записал. След няколко дни е в тренировъчен лагер в окупирания град Луганск. Това, което откриват там, няма нищо общо с патриотичните възгласи, символи и братството.

Вагнеровци са се постарали да направят възможно най-неприятната среда за войниците и с това са гарантирали на всички много сериозни премеждия. През лятото е имало поне един-два случая на екзекуция по думите на сибиреца.

След тези наказания става ясно, че Матюхин никога повече не се опитва да избяга. Има огромно желание да се върне обратно в затвора или просто да избяга някъде в чужбина. Самият той е изчезнал, като неговите роднини отказват да споделят повече информация. В новите видеа става ясно, че компанията Вагнер е готова да предложи още повече пари при оцеляването в рамките на шест месеца.

Пригожин ги приканва с това, че има нужда от техния талант, за да може да убиват противника на родината в тази война. След завръщането си от фронта, руснаците ще ги очакват, всеки ще има свободата да се ожени, да учи или да бъде покръстен, при това с благословия. Очевидно дори религията е добър фактор за рекрутирането на убийци за фронта.

В някои от клиповете на Пригожин става ясно, че са дадени листове с декларации, които ясно посочват какво ще е опрощението, но нито един не е стигнал до медиите и не е показан, което поставя и въпроса относно тяхната легитимност. Помилването на един затворник е твърде комплексна процедура, при това не само в Русия, но навсякъде и въпреки това ще видим, че обещанията се раздават изключително лесно. Странното е, че през 2021 г. са помилвани точно 6 човека от Кремъл, а днес или поне тази година ще можем да говорим за нови рекорди и милост в лицето на Владимир Путин.

По закон в Русия, всяко едно помилване се случва с помощта на регионален комитет, който трябва да пристигне от Кремъл и да разгледа ситуацията. До този момент около двама души споделят, че не са получили никакви покани и не са направени никакви резервации на дати, за да се твърди, че въпросното помилване е факт.

По-важният въпрос тук е следният: наистина ли убийците на Русия ще бъдат помилвани и какъв точно живот ще водят, след като са свободни?

 
 
Коментарите са изключени за Оцелелите руски затворници във „Вагнер“ вече са официални свободни – новите хора в руското общество

Повече информация Виж всички