Историята на Кристиан Лонго – човекът, който уби цялото си семейство, за да скрие лъжите си

| от |

Отстрани изглежда, че Кристиан Лонго води перфектния живот: той има добре платена работа, любяща жена и три прекрасни деца. Но през декември 2001 г. Лонго убива цялото си семейство и бяга в Мексико – а следователите скоро откриват, че „перфектният му живот“ е бил една голяма лъжа.

Години наред Кристиан лъже за всичко – от кариерата до брака си. Той краде пари, лъже колко успешна е службата му и дори изневерява на жена си. И когато лъжите му започват да излизат извън контрол, решава да убие цялото си семейство в последен опит да ги покрие.

Телата на съпругата и децата му са открити да плуват край бреговете на Орегон дни след като ги изхвърля. Полицаите бързо го свърза с убийствата и в крайна сметка го залавят в Мексико, където живее под фалшива самоличност. Цялата сага дори произвежда филм.

По време на процеса Лонго твърди, че съпругата му всъщност е убила две от децата. Но съдът вижда през лъжите му и го осъжда на смърт. Така и до днес той чака изпълнение на присъдата си в Орегон като оттогава признава, че наистина е убил хладнокръвно цялото си семейство.

Това е историята на Кристиан Лонго.

Финансовите проблеми

Бракът на Кристиан Лонго със съпругата му Мери Джейн се изгражда на лъжи още от самото начало. Той не може да си позволи пръстена й, според The ​​Atlantic, така че краде пари от работодателя си, за да го плати.

Двойката има три деца: Закъри, Сейди и Мадисън. Решен да си угажда в живота и да покаже на семейството и приятелите си тях, че разполага с много пари, Лонго задлъжнява изключително много по кредитната си карта, след като плаща за луксозни ваканции. Той също така подарява на Мери Джейн откраднат ван за рождения й ден и дори започва да печата фалшиви чекове, за да финансира начина си на живот. За последното Лонго е осъден на три месеца пробация и му е наредено да върне 30 000 долара, които е откраднал с помощта на чековете. Той обаче не може да се справи с връщането…

По това време Кристиан също е хванат и да изневерява на Мери Джейн, в следствие на което е изгонен от църквата на Свидетелите на Йехова, която посещава. Той решава да събере семейството си и да се премести на запад в Орегон, залагайки пръстена на Мери Джейн за пари за бензин.

Там обаче положението само се влошава. Лонго вече не може да се справи с мрежата си от лъжи и – както по-късно ще каже на полицията – нощта на 16 декември 2001 г. е „началото на края“.

Бруталните убийства

На или около нощта на 16 декември 2001 г. Кристиан Лонго се прибира от работа и удушава Мери Джейн до смърт. После удушава и двегодишната им дъщеря Мадисън, след което пъха телата им в куфари, в които слага и дъмбели за тежест, и ги натоварва в багажника на колата си.

След това вдига другите си две спящи деца – четиригодишния Закъри и тригодишната Сейди – и внимателно ги слага на задната седалка. Малко по-късно всички са на средата на моста Линт Слау над река Алси.

Там, според Investigation Discovery, Лонго завързва калъфки за възглавници, пълни с камъни, за краката на децата си и ги хвърля в студените води отдолу, докато са все още живи.

След тях хвърля и куфарите с останките на Мери Джейн и Мадисън и се връща у дома.

През следващите дни наема филм от Blockbuster, играе волейбол с приятели и посещава работно коледно парти, където подарява на свой колега бутилка парфюм Mary Jane.

Когато обаче полицията открива тялото на Закъри на 19 декември, Лонго решава, че е време да бяга.

Арест и съд

На 19 декември 2001 г. полицията в Орегон получава сигнал за тяло на дете, което плава в река Алси. Това е Закъри Лонго. Водолазите намират наблизо и останките и на Сейди, а осем дни по-късно куфарите с телата на Мери Джейн и Мадисън изплуват в залива Якина.

След като идентифицират телата, разследващите веднага започват да търсят Кристиан Лонго – но него го няма. Дори и без да го разпитват, те откриват достатъчно доказателства, за да го обвинят в убийство, и той е поставен в списъка с десетте най-издирвани лица на ФБР.

В крайна сметка полицията открива, че Лонго е купил самолетен билет до Мексико с помощта на откраднат номер на кредитна карта и сега живее под името Майкъл Финкел, бивш писател за списание New York Times. Той е арестуван от мексикански служители в къмпинг близо до Канкун през януари.

Когато е разпитан за семейството си, Лонго казва на агентите на ФБР: „Изпратих ги на по-добро място.“ По време на процеса обаче той има друга версия.

Лонго твърди, че Мери Джейн е убила Закъри и Сейди в пристъп на ярост, след като е разбрала истината за финансите на семейството. След това той е удушил Мери Джейн за отмъщение и е убил Мадисън от съжаление.

Въпреки разказа си, Лонго е съден и за четирите убийства и осъден на смърт чрез инжекция.

Може би най-шокиращото нещо, което излиза от случая, обаче е връзката му с Майкъл Финкел, мъжът, чиято самоличност бе откраднал. Финкел пътува, за да се срещне с Лонго, докато той чака процеса, и завърза странно приятелство с него, надявайки се, че Кристиан е невинен.

Финкел бързо осъзнава обаче, че това не е така, но в последствие пише мемоари за връзката им, озаглавени „Истинска история: Убийство, мемоари, меа кулпа“, които в крайна сметка се превръщат във филм с участието на Джеймс Франко като Лонго и Джона Хил като Финкел.

Днес Лонго чака инжекцията си в щатския затвор в Орегон, където се опитва да отмени закон, забраняващ на затворниците да даряват органите си след екзекуцията. Желанието му да направи това, заявява той в статия за New York Times през 2011 г., идва от неговото „желание да изкупи“ своите ужасяващи престъпления.

________

*Mea culpa – lатинска фраза, която буквално означава „заради мен“ и обикновено се споменава, когато човек признава грешка или грях.

 
 
Коментарите са изключени за Историята на Кристиан Лонго – човекът, който уби цялото си семейство, за да скрие лъжите си

Повече информация Виж всички