Всичко интересно за гълъбите

| от |

Из повечето големи градове има гълъби… И тези тривиални същества успяват да погнусят много градски жители, които често ги наричат летящи плъхове и ги смятат за вредни поради изпражненията им.

Дивите гълъби, които обитават града, най-вероятно са Columba livia domestica – подвид птица, произлязла от опитомени скални гълъби, които се връщат в дивата природа.

Защо опитомяваме гълъбите?

Скалният гълъб е най-старата опитомена птица в света. Тя се споменава в египетските йероглифи, а някои проучвания сочат, че самото опитомяване може да се е случило преди близо 10 000 години. Те са заемали редица роли – били са пощальони, свещени животни, домашни любимци и храна.

Най-известното им приложение е по време на войни като пратеници, които носят много важни послания, които помагат за спасяването на човешки животи, като някои от птиците дори са награждавани с медали за услугите си.

Те също се използват в образователни проекти като Project Pigeon, успешна програма, водена от американския психолог-бихевиорист Бъръс Фредерик Скинър, в която се опитва да обучи три птици да пилотират самолет (за военни цели). Експериментът обаче в крайна сметка е изоставен и никога не се прилага във войната.

Къде са малките гълъбчета?

Градските гълъби гнездят по високите етажи на сградите. Ако успеете да намерите тяхно гнездо и да надникнете в него, може и да имате късмета да видите бебе гълъб. Периодът, който младите гълъби прекарват в гнездата е много кратък – 25 до 32 дни след излюпването.

Но може да имаме по-голям късмет с намирането на бебета гълъби в по-домашна обстановка. Гълъбите, отглеждани от любители, често са настанени в тавански помещения или в специално построени колиби в градината, навеса или задния двор. До голяма степен като кокошки, но в града.

Гълъбите, отглеждани за месо, могат да бъдат в по-голяма промишлена среда, подобно на пилетата. В кулинарния свят се използват обикновено младите гълъби, които са на около 4 седмици, тежат 340-397 грама и често са твърде млади, за да летят.

Какво ядат гълъбите?

Градските гълъби са всеядни и хапват както растения, така и месо като съставът на диетата им зависи от местоположението. Обикновено тя се състои основно от растителна материя, с от време на време земни червеи, насекоми и охлюви. Въпреки това, в градовете е известно, че ядат и изхвърлени хранителни отпадъци.

Гълъбите имат толкова широка диета, защото телата им са много добре адаптирани, като например имат гуша за предварително храносмилане и мускулест стомах, който може да смила твърди храни.

Бебетата гълъбчета се хранят с гълъбово мляко – полутвърдо регургитирано вещество, което се осигурява от родителите. Те обикновено се хранят с него през първите няколко дни, преди да бъдат отбити със семена и други храни.

Вреден ли е обаче хлябът за гълъбите?

Те могат да ядат хляб, но той не трябва да бъде голяма част от цялата им диета.

Преди да излезем с комата, трябва да сме предпазливи, тъй като така всъщност можем да създадем повече проблеми. Някои видове хляб не осигуряват всички хранителни елементи, от които се нуждаят гълъбите, и могат да им причинят недохранване.

Също така, честото хранене с хляб може да накара птиците да се струпват в определени райони, което да създаде проблеми с отпадъците им, и може да притъпи естественото им поведение да търсят на храна.

Можем ли ние да ядем гълъби?

Освен че са плячка на животни като ястреби и соколи, хората също могат да ги консумират, да.

Гълъбът е в менюто на телевизионни кулинарни програми и с по-приключенска характер, и в луксозни ресторанти. Съобщава се, че гълъбите, отглеждани за ядене, могат да произвеждат висококачествено и сочно месо, като се предпочитат по-младите птици, те обикновено имат нежна текстура и деликатен вкус.

Яйцата им пък, въпреки че са по-трудни за събиране от пилешките, се считат за деликатес в някои части на света. Преди векове гълъбовото яйце често е било сред ястията на луксозни банкети в кралските дворове. Смята се, че варено има примамлива текстура и гладка и еластична повърхност, както и по-богат аромат от пилешките яйца.

Яйцата на гълъбите се използват и в традиционната китайска медицина, където са наричани „животински женшен“, тъй като могат да се използват с цел „укрепване на бъбреците“ и се смята, че подобряват състоянието на кожата и насърчават притока на енергия в тялото.

Така че ето – гълъбите са много по-величествени и сложни, отколкото си представяме.

 
 
Коментарите са изключени за Всичко интересно за гълъбите

Повече информация Виж всички