Потната болест, която разтърси Лондон и прати Хенри VIII в самоизолация

| от |

По време на периода на Тюдорите една болест, известна като „Потната болест“, убива десетки хиляди хора във Великобритания. Днес ще разгледаме ужасяващите ефекти от болестта и и ще разберем как Хенри VIII е бил изпратен в „дива паника“…

„От тази болест… най-лесно се умира в света“, съобщава френският посланик кардинал дю Бела от Лондон през юни 1528 г. „Имате лека болка в главата и сърцето и изведнъж започвате да се потите. Няма нужда от лекар… направо си отиваш без много мъка.“

Ужасяващата епидемия, за която той говори, е, разбира се, потната болест, известна още като „английската пот“, тъй като възникна на Острова, преди да се разпространи в континентална Европа. Болестта удря народа с поредица от епидемии. Между първото й избухване през 1485 г. (годината, в която Тюдорите идват на власт) и 1551 г., когато внезапно случаите намаляват, тя създава хаос сред населението, убивайки десетки хиляди при всяко появяване. Но потната болест невинаги е фатална.

Какви са симптомите на болестта?

Симптомите са шокиращо драматични и се появяват изненадващо бързо като смъртта често настъпва за броени часове. Първите симптоми са студени тръпки и силни болки в главата и шията, последвани от гореща пот и накрая непреодолимо желание за сън. Никой не знае как да се пази или как да я лекува, което означава, че с пристигането на всяка вълна в обществото настава абсолютна паника. Причината за заболяването остава неизвестна и до днес.

През лятото на 1528 г. броят на смъртните случаи бързо ескалира. „Около 2 000 са били заразените с нея само в Лондон“, съобщава дю Бела. „Преди дванадесет години, когато се случи същото, се твърди, че умират 10 000 души за 10 или 12 дни: но тогава не е толкова страшно, колкото сега започва да бъде… Всички са ужасно разтревожени.“

William Cary

Уилям Кери

Кой умира от изпотяването?

Болестта далеч не вилнее само в по-ниските слоеве на обществото – много известни лица от кралския двор на Тюдорите също се разболяват, включително братът и бащата на Ан Болейн, Джордж и Томас, както и кардинал Уолси. Потната болест убива много благородници и придворни, включително двама от синовете на херцога на Съфолк, Хенри и Чарлз, и първия съпруг на Мери Болейн, Уилям Кери.

 

Хенри VIII: как кралят се „самоизолира“?

Но има един човек, който е доста по-разтревожен от всички. Въпреки че на него често се гледа като на изключително самоуверен мъж, Хенри VIII е един от най-големите хипохондрици, който някога са сядали на английския трон. Той заповядва на кралските лекари да го преглеждат старателно почти ежедневно и държи аптечка, пълна с отвари и цярове, които могат да излекува всяка болест. Всеки признак на заболяване в кралския двор би го вкарал в дива паника.

Нищо чудно, че веднага след като царят чува за последното избухване на страховитата потна болест през лятото на 1528 г., той нарежда двора да бъде незабавно разпуснат и „тръгва на безкрайно пътешествие, за да се спаси, от един свой дом на друг“ в различни части на държава. Междувременно любовницата му Ан Болейн влиза под карантина в замъка Хевър, семейния й дом в Кент. Много от придворните на Хенри последват примера им, но по-бедните обществени класове нямат такава възможност и са принудени да останат в претъпкания, опустошен от болести град Лондон.

За ужас на краля, докато се подлага на това, което днес масово наричаме „самоизолация“, той научи, че любимата му Ан е заразена с болестта. Въпреки всичките си клетви в нескончаема любов, Хенри остава далеч от нея и вместо това изпраща втория си най-добър лекар Уилям Бътс да й занесе любовно писмо.

Ан Болейн оцеля, но смъртността в някои райони достигна 50%. Едва сега, в разгара на глобална пандемия, можем да започнем да оценяваме пълния ужас, който потната болест би трябва да е причинила.

 
 
Коментарите са изключени за Потната болест, която разтърси Лондон и прати Хенри VIII в самоизолация

Повече информация Виж всички