Защо атомна бомба не пада върху Токио през Втората Световна война

| от |

Легендарните два атомни взрива в историята на човечеството, надяваме се, че няма да има повече, обикновено задават много интересни въпроси относно американската стратегия. САЩ вече са разработили своето оръжие и практически искат да демонстрират силата му и по този начин да откажат врага. Единственият важен въпрос в този момент е защо бомбата не е хвърлена над столицата и с това да няма нужда от втора?

Защо Токио не е основната цел? Според архивните документи, докато бомбата влиза във въоръжение, столицата на Япония вече е пометена от бомбардировки и между 9 и 10 март са заличени повече от 25 квадратни километра. Убити са около 100 000 души и страната все още не се предава. Употребата на толкова мощно оръжие върху почти заличен град е безсмислено. Още преди обстрела много заводи са преместени в Йокохама и с това градът става много по-важна цел от Токио. И в една война е победител този, който може най-бързо да осакити военната индустрия. Оцеляват само тези, които могат най-дълго да произвеждат оръжие, следващата цел са петролни рефинерии и ел. централите.

Японският император наистина се помещавал в Токио, но самият той вече не играел някаква особена роля. В края на войната е просто говорител и от него нищо не зависи. Освен това след детонацията ще трябва поне един човек, който да се опита да обясни на народа си, чe е време за капитулация и приключване на военните действия.

След като столицата не е цел, основните апетите на американската авиация са Киото, Хирошима, Йокохама, Кокура Арсенал, Нийгата и едва тогава може да се мисли за столицата. Всички зони имат достатъчно голяма цивилна популация и според генералите, тяхната жертва може да спаси много други, защото ще има кой да разказва за магнитута на експлозията. Ако обърнахте внимание на изброените американски цели, Нагазаки никога не е бил цел. Апетите са били насочени към Киото – бившата японска столица с популация от 1 милион души.

Цялата японска индустрия е преместена именно там, следвайки примера на Йокохама. Ако Киото е поразен, тогава врагът няма да избор, освен да хвърли кърпата. Освен това планинския регион около града ще помогне за увеличаването на мощността на експлозията и с това самата бомба ще изглежда още по-изпепеляваща. Това е била първата цел и бомбардировачът „Енола Гай“ е натоварен с „Дебелака“ и полита за града на 6-и август. Втората цел била съсредоточена в Кокура, където е и най-големият боен арсенал на страната.

Бомбардирането автоматично означава, че половината война вече е спечелена. Във въпросния ден обаче – 9 август, купеста облачност покрива града и като алтернатива се предлага Нагазаки. Там са позиционирани няколко цели, които нямат нужда от атомна бомба и най-обикновена атака би ги извадила от строя. В града присъствали няколко корабни завода, оръжейни фабрики и завод за торпеда. Точно там се появяват онези, които са плавали в Пърл Харбър. След като двете бомби са хвърлени, следващата цел остава Кокура и най-вероятно е щяла да бъде ударена на 19 август с бомбата „Токио Джо“.

Атомните бомбардировки трябвало да продължат през септември и октомври. Само двете бомби са успели да причинят повече разруха, отколкото конвенционалната над Токио. Избити са близо 200 000 души. Преди бомбите да започнат да падат, стратегията е била многократно направена за изчисляване на жертвите и ефектите от лъчението след това. Изчислена е дори височината на детонация, времето и скоростта, с която бомбардировачът трябва да се върне обратно в базата. Впрочем Киото се оказва най-добра цел за демонстрация и психологичен удар по простата причина, че там населението е много по-интелигентно и със сигурност атаката там ще бъде оценена и ще доведе до много по-бързо решение за прекратяване на военните действия.

Единствената друга цел остава Токио и по-конкретно японския замък, където се подвизава императора, но неговото унищожаване може да стане и с много по-лека бомбардировка. Експертите са установили, че няма смисъл да се атакуват малки цели, след като бомбата ще бъде използвана напразно и нейният ефект няма да е толкова голям. През юли самолетите започват да правят тренировъчни мисии на същите разстояния, летейки над океана. Пилотите са тренирали многократно маневрите и едва след като дават отличен резултат, започва да се мисли за атаки. Ефектът от планирането дава резултат и най-добрата новина е, че по този начин само два взрива са напълно достатъчно.

 
 
Коментарите са изключени за Защо атомна бомба не пада върху Токио през Втората Световна война

Повече информация Виж всички