Голямото есенно четене

| от |

Студените дни предвещават няколко неща – повече чай и друг вид приятно загряващо питие, по ваш избор, по-малко излизане и повече време вкъщи за филми, книги и сериали. Независимо кое от трите ще изберете, винаги е добра идея да имате няколко варианта под ръка. Ние ви даваме нашите предложения за четиво през есента, докато чакате зимния панаир на книгата, за да се сдобиете с нови заглавия.

Хари Потър и прокълнатото дете, Дж. К. Роулинг

Близо 10 години след излизането на последната книга от поредицата и само 6 от последния филм, Дж. К. Роулинг и любимият магьосник на мнозина се завръща – пораснал и различен. „Хари Потър и прокълнатото дете“ започва своята история непосредствено след финалната сцена на последната книга и в него основни персонажи са децата на Рон, Хари, Хърмаяни и Драко Малфой. Важно е да се знае, че това не е роман, а пиеса. При това онази, която обра овациите по време на театралния сезон в Лондон.

Къщата на улица Манго, Сандра Систерос

Първата книга на американката Сандра Сиснерос у нас идва, за да разкаже куп интересни истории, насъбрани в тази чудна оранжева книга, като „мъниcта нa oгъpлицa“. Или поне така тя описва книгата си. В нея, Ecпepaнca Kopдepo, мeкcикaнo-aмepикaнcкo мoмичe, кoeтo рacтe в мизepeн квapтaл нa Чикaгo, обединява всички истории и ги разказва, като по този начин пoмaгa нa ocтaнaлитe дa paзбepaт кaк живeят xopaтa в квapтaлa. Книгата на Сиснерос й носи купчина награди и до днес, макар да е писана през 1984-а.

Камъкът на смъртта, Луиз Пени

Ако сте почитатели на добрите мистерии, от онзи стария тип, то трябва да се запознаете с кокетния студен свят на Луиз Пени. В нейната поредица за инспектор Гамаш, тя праща умния, студен и аналитичен детектив в красивото малко канадско селце Трите бора, където се случват убийства, странности и разни други неща. Това е четвъртата книга от поредицата, която този път отвежда читателите на лятна почивка, след която Гамаш се озовава в китна вила с един труп.

Геният, А. Скот Бърг

Художествения роман на А. Скот Бърг проследява живота и кариерата на един от най-прочутите литературни редактори на миналия век – Максуел Пъркинс. Човекът, открил и издал автори като Ф. Скот Фицджералд и Ърнест Хемингуей, има любопитна и на моменти дори странна история. По книгата пък е създаден филм, който все още може да видите в отбрани кина у нас. „Геният“ се състредоточава в момента, когато Пъркинс среща писатела Томас Улф и проследява тяхното динамично приятелство и работен процес. Колин Фърт и Джъд Лоу играят главните роли, а ако още не сте имали шанс да гледате филма, то книгата също е великолепен вариант.

Шантарам, Грегъри Дейвид Робъртс

Легендата гласи, че Грегъри Робъртс пише романа си, който е близо 1000 страници, докато лежи за последно в затвора. Това е неговият начин да осмисли част от нещата, които са му се случили в последните години и да ги преживее отново, за да ги остави зад гърба си. Романът му става бестселър, правата му за филмиране са купени и като цяло е една наистина забележителна биографична история. В нея Робъртс разказва за пътя си от наркодилърите, Индия и затвора до спокойствието и откриването на любовта. „Шантарам“ е роман, който не е оставил никой, който му се е пробвал, безразличен. Не се плашете от размера му. Чете се бързо, а новото му издание е още по-красиво и добре оформено.

 
 
Коментарите са изключени за Голямото есенно четене