Португалия е новият европейски шампион по футбол

| от chronicle.bg |

Пестеливото участие на Португалия на европейското първенство по футбол завърши с титла. Избраниците на треньора Фернандо Сантош триумфираха като шампиони на Евро ’16, като се наложиха във финала с 1:0 след продължения над домакина Франция. Историческия първи успех за атлантическата държава на голям форум донесе резервата Едер в 109-ата минута след фронтален изстрел от около 25 метра.

Portugal v France - Final: UEFA Euro 2016

Един от ключовите моменти бе в 24-тата минута, когато капитанът на португалците Кристиано Роналдо бе сменен принудително. Нападателят пострада още в 9-ата минута, след като при сблъсък в борба за топката с Димитри Пайе изкълчи лявото си коляно. През следващия четвърт час суперзвездата пробва да играе на куц крак, но в крайна сметка болката му се оказа прекалено силна и на негово място се появи Рикардо Куарешма.

Финалният мач на „Стад дьо Франс“ в парижкото предградие Сен Дени затвърди имиджа на Евро ’16 като едно от най-слаборезултатните европейски първенства в историята, като се превърна в първия мач за титлата, приключил без гол в редовното време. Досега най-малко попадения във финал бяха отбелязвани при минималните победи с по 1:0 на Гърция над Португалия на Евро ’04 и на Испания над Германия на Евро ’08.

Portugal v France - Final: UEFA Euro 2016

В редовното време тази вечер по-чистите положения бяха пред вратата на символичния домакин във финала – Португалия. Антоан Гризман пропусна два пъти след хубави удари с глава, а във 2-рата минута от допълнителните три влезлият като резерва Андре-Пиер Жиняк уцели греда. В 108-ата минута пък португалецът Рафаел Герейро нацели греда от пряк свободен удар, отсъден погрешно от английския съдия Марк Клатънбърг.

Любопитното е, че Португалия триумфира като европейски шампион след само една победа в редовното време в целия турнир. „Мореплавателите“ завършиха наравно и в трите си двубоя от предварителната група, след това на 1/8-финалите биха Хърватия с продължения, а на 1/4-финалите елиминираха Полша с дузпи, преди на 1/2-финалите да победят Уелс с 2:0.

 
 
Коментарите са изключени за Португалия е новият европейски шампион по футбол