Фредерик Бениамин бяга от родния си Ирак по политически причини и търси закрила в България. Той е християнин и асириец, спортист, инженер-химик, учител, командос, шивач, автор и режисьор на комедии…
Преди 15 г.Докато живее в Багдад, готвенето му е предимно хоби, но пристигайки в нашата страна, взима диплома за майстор готвач и се отдава на кулинарията. Малкият му ресторант Ашурбанипал на Женския пазар е винаги пълен заради невероятно вкусните ястия, щедрите порции, комплиментите като салата, хляб, черен чай и най-вече заради магнетичния чар на Фреди, който кара всеки клиент да се чувства като скъп гост. Той е един от авторите в книгата „Вкусът на живота – 100 рецепти от бежанци в България”.
Ориз Биряни от Ирак
За 4 порции
1/2 кг ориз басмати
50-75 г възможно най-тънко фиде (гръцко или италианско)
125 г грах
2 моркова
10 г краве масло
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. кардамон
1/4 ч.л. куркума
1/4 ч.л. черен пипер
Щипка къри
Сол на вкус
Олио
Шепа сурови бадеми
Шепа тъмни стафиди
Щипка канела
Щипка кардамон
1 яйце
1 средно голям картоф
Приготвяне
Оризът се измива хубаво със студена вода и се изсушава за 15 мин. В тенджера се слагат олиото и маслото и когато са достатъчно горещи, към тях се добавя натрошеното на ситно фиде. Котлонът се намалява и се пържи до светлокафяво. Прибавя се оризът да се пържат заедно. Добавят се подправките – кимион, канела, кардамон, куркума, черен пипер. Морковите се настъргват на едро и се добавят заедно с граха. После се налива гореща вода на ниво 2 см над ориза. Посолява се и тенджерата се оставя похлупена 10-15 мин. без да се разбърква. После се отхлупва и се рабърква много леко и само отгоре. След още 20 мин. вече оризът може да се разбърка изцяло и да се опита – целта е да е сух, на зърна и в никакъв случай мазен. Ако има нужда, се оставя още 5-10 мин.
Следва украсата. Яйцето се сварява твърдо. Картофът също се сварява. Стафидите се накисват в гореща вода за около 30 мин. Бадемите се попарват за секунди и се обелват. След това се разрязват на две по дължина и се запържват в сгорещено олио. В същата мазнина се запържат и стафидите заедно с по щипка канела и кардамон. В същата мазнина цялото белено сварено яйце се запържва до златисто.
Оризът се сервира в чиния и отгоре се подрежда украсата – запържените бадеми и стафиди, нарязаното на 4 яйце и нарязаните на ленти варени картофи.
Рецептата е част от кампанията „Многообразието е вкусно” на Сдружение „Мулти култи колектив”. Вижте още автентични рецепти от целия свят тук – http://multikulti.bg/tasty/