Бизнесът е сериозно притеснен от възможността за Брекзит

| от chronicle.bg по АП, БТА |

Великобритания ще вземе изключително важно решение на 23 юни – дали да остане или да напусне ЕС, а това ще има широкообхватни последици за компаниите, пише в свой анализ АП.

Макар все още да има време до референдума перспективата за несигурност, която ще продължи няколко месеца, изнервя инвеститорите. Това доведе до спад на курса на британската лира до седемгодишен минимум, предава БТА.

Някои големи компании изразиха гръмко подкрепата си за оставането в 28-членния блок, но общественото мнение се мени. Високопоставени политици, включително кметът на Лондон, подкрепиха излизането на страната от ЕС, което подсказва, че дебатът ще бъде ожесточен.

Ето и кои са рисковете, от които най-много се опасяват инвеститорите и компаниите.

НЕСИГУРНОСТ

Пазарите ненавиждат несигурността, а възможността Великобритания да напусне ЕС кара финансовия свят да се подсигурява. Основното безпокойство е, че британското излизане от блока ще намали инвестициите в страната и ще забави икономическия растеж, предизвиквайки срив на британската лира. Британската валута поевтиняваше всеки ден миналата седмица след обявяването на датата на референдума.
В доклад, който бе публикуван в сряда, най-голямата британска банка HSBC посочи, че валутата може да поевтинее с 15 – 20% спрямо долара, достигайки до равнищата от 80-те години, ако страната реши да напусне ЕС. Това може да вдигне инфлацията с 5 процентни пункта, тъй като разходите за внос скачат за компаниите и потребителите, посочва HSBC.

Референдумът разпалва и политическа несигурност. Премиерът Дейвид Камерън вложи толкова много личен капитал в предоговарянето на отношенията между Великобритания и ЕС и в кампанията за оставане на страната в един „реформиран“ блок, че резултат от вота, подкрепящ напускането, би могъл да подкопае позициите му. Лондонският кмет Борис Джонсън, един от основните конкуренти на Камерън за лидерския пост в Консервативната партия, подкрепя кампанията за излизането на страната от съюза.

Няма яснота какво точно ще се случи, ако Великобритания реши да напусне ЕС, тъй като досега нито една утвърдена икономика не го е правила. Само Гренландия излезе от една по-ранна, ограничена версия на блока през 1985 година.

Според много икономисти Великобритания ще остане една динамична икономика, но инвеститорите се притесняват за периода на преход.

Никой не знае какъв ще бъде статутът на излизане на Обединеното кралство, посочва икономистът от UniCredit Даниел Вернаца.
Инвеститорите не обичат рискове, така че британската лира се разпродава, допълва той.

ТЪРГОВИЯ

ЕС е преди всичко търговски блок, който обединява 508 милиона души в 28 страни – общо най-голямата икономика в света. Освен че страните членки имат лесен достъп до пазарите си, блокът използва размера си, за да договаря изгодни търговски споразумения с държави извън съюза като САЩ и Китай.

Тъй като не са ясни условията на т. нар. Брекзит, инвеститорите се безпокоят за това какво би значело за търговията излизането на Великобритания. А не става въпрос и само за търговията в самия ЕС. Търговските преговори със САЩ са друг пример. Излизането на Великобритания ще означава, че Лондон вече няма да е страна по такива споразумения и ще трябва да договаря собствени условия, се отбелязва в доклад на UBS миналата година.

ТРУД

Резултат в подкрепа на излизането от ЕС може да доведе до недостиг на работна ръка, ако работниците от другите европейски страни бъдат върнати по домовете си или бъдат въведени повече ограничения за пристигащите. Някои сектори от британската икономика, като строителството, които завият от работници от континента, може да бъдат засегнати.

Излизането от ЕС също така може да застраши ориентираните към износ сектори на услуги, които покриват около 30 % от британския брутен вътрешен продукт. Инвеститорите се притесняват, че Великобритания ще бъде изключена от т. нар. паспорт на услугите, който поставя квалификациите на специалистите от Великобритания като адвокати и счетоводители на равна основа с техните колеги от останалите страни от ЕС. Това би затруднило представителите на някои от тези професии да работят на континента.

„Заплахата за сектора на услугите от загубата на свободния достъп до европейските пазари и от изключването му от определянето на правилата за действие може най-вероятно да засегне перспективите за дългосрочен растеж на Великобритания,“ отбелязва UBS.

ИНФЛАЦИЯ

Продължително обезценяване на британската лира може да доведе до инфлация, която в момента е сдържана. Ако има висока инфлация Bank of England ще се стреми да вдигне лихвите, за да ограничи растежа на цените. Повишаването на лихвите обаче се отразява и на икономиката, като заемите стават по-скъпи.

При един по-благоприятен сценарий пазарите и компаниите могат да приемат, че би могло да се постигне едно добро „бракоразводно“ споразумение. Така страховете от парализираща несигурност могат да се окажат неуместни, отбелязва HSBC.
Има обаче и по-лош сценарии, при който Bank of England ще бъде принудена да затегне политиката въпреки забавянето на растежа, допълва банката.

ИНВЕСТИЦИИ

Великобритания привлича много чуждестранни инвестиции за размера на икономиката си. Това означава, че има един от най-големите дефицити по текущата си сметка в развития свят – 4,7% от БВП.

Според Вернаца от UniCredit това не буди притеснение, при условие че в чужбина има търсене на британски активи.
„В момента има, но Брекзит може да промени нещата,“отбелязва той.

„Доста бързо Великобритания може вече да не бъде възприемана като привлекателно място за инвестиции,“ допълва Вернаца.

Великобритания е най-големият получател на преки чуждестранни инвестиции в ЕС, като при нея отиват 20% от всички такива средства, отбелязва той. Има обаче опасения, че инвеститорите могат да изнесат парите си – и други активи като корпоративните си централи – към континента, ако Великобритания не предлага вече плацдарм в Европа.

 
 
Коментарите са изключени за Бизнесът е сериозно притеснен от възможността за Брекзит