Страните-членки на ЕС искат да въведат 2-годишен граничен контрол

| от chronicle.bg |

Държавите членки от ЕС се обърнаха към Европейската комисия с молба да се подготви за удължаване на граничния контрол в Шенгенското свободно пространство до 2 години, заяви днес холандският министър по миграцията Клаас Дейкхоф, цитиран от агенциите.

На фона на най-голямата имигрантска криза в Европа след Втората световна война някои страни от Шенген въведоха временни проверки на границите си.
В момента въвеждането на временен контрол може да продължи максимум 6 месеца. Но безпрецедентният поток от хора, търсещи убежище, който принуди държавите членки да въведат подобни мерки на национално ниво, все още не показва признаци на намаляване„, заяви на пресконференция Дейкхоф, който е председател на днешната среща на вътрешните министри на ЕС в Аместердам.

Ето защо държавите членки призовават ЕК да подготви юридическата и практическата основа за продължаване на действието на временните мерки по силата на чл.26 от Кодекса на шенгенските граници„, допълни министърът.

Чл.26 позволява извършване на граничен контрол до 2 години.

Действащият досега режим на проверки изтича през май. Това означава, че или трябва да бъдат отменени, или удължени повече.
В момента няма ограничение за времето, за който може да бъде удължен срокът, но Кодексът на шенгенските граници предвижда държавата да осведоми останалите държави и Брюксел защо, къде, и за колко време ще се задейства предложеното въвеждане на граничния контрол.

Процедурата включва консултация с Европейската комисия, която от своя страна може да издаде становище.

Когато Холандия стана председател на Съвета на ЕС, тя заяви, че през първите шест месеца на 2016 г. ще се проведат шест срещи на вътрешните министри, на които ще се обсъжда създаването на обща европейска агенция за защита на външните граници на общността.

 
 
Коментарите са изключени за Страните-членки на ЕС искат да въведат 2-годишен граничен контрол