Командирът на ВВС подаде оставка, оттегли я след разговор с премиера

| от chronicle.bg |

Командващият бойната авиация генерал-майор Румен Радев подаде оставка, съобщи в. „Сега“. Информацията бе потвърдена официално от пресцентъра на Военно-въздушните сили, но без да се посочват мотивите на Радев. По-късно стана ясно, че Радев е оттеглил оставката си след разговор с премиера Бойко Борисов.

По първоначални сведения оставката е заради непоследователна политика за стабилизиране на бойната авиация, съобщи БНР. В края на май генерал-майор Радев разкри, че има различия с министъра на отбраната Николай Ненчев и настоя за спешни мерки по поддръжка на изтребителите „МиГ“-29, за да не изпадне България в невъзможност да защитава въздушното си пространство, което ще е прецедент в историята на НАТО.

„Министър-председателят Бойко Борисов проведе разговор с началника на ВВС генерал-майор Румен Радев веднага след като беше уведомен за подадения от него рапорт за освобождаване от длъжност и от военна служба“, съобщиха от правителствения пресцентър.

Премиерът Борисов се е запознал подробно с проблемите на военната авиация, изложени в мотивите за оставката на ген. Радев.

„Оставката ми няма политически мотиви. Основният ми мотив е липсата на ясна перспектива за бойната ни авиация и невъзможността ми като командир на ВВС да осигуря професионалното развитие на нашите пилоти и инженерно-техническия състав и да гарантирам здравето и живота им”, заяви след разговора ген. Радев.

Министър-председателят е поел ангажимент при съставянето и приемането на новия бюджет средствата за военната авиация да бъдат увеличени с 80 млн. лв., за да се отговори на най-належащите нужди и потребности. Двамата са се договорили ген. Радев да изготви подробен разчет за необходимите средства, който да представи на следващото заседание на Министерския съвет.

След разговора с премиера и поетите от него ангажименти, ген. Радев е информирал, че ще оттегли оставката си.

Преди ден Министерството на отбраната предложи проект, според който изтребители на НАТО да охраняват въздушното ни пространство, поради липса на боеспособни самолети. По-рано днес социалистите поискаха в парламента оставката на военния министър Николай Ненчев заради неспособността да се охранява въздушното пространство на страната с български самолети.

 
 
Коментарите са изключени за Командирът на ВВС подаде оставка, оттегли я след разговор с премиера