Напоследък розето се нареди сред най-обичаните и предпочитани вина, затова ви представяме няколко интересни факта, които всеки ценител е добре да знае:
Факт # 1: Съвременното розе е по-добро от преди. Днешното розе няма нищо общо с полусладкото розе „Бял Зинфандел“, отличава се с нежен цвят и свеж, сух и богат плодов вкус.
Факт # 2: Как се е появил белият Зинфандел? Случайно! През 1975 г. Боб Тринчеро, собственик на Sutter Home Winery Napa Valley, се опитва да направи сухо розе от червения сок на Зинфандел. За съжаление ферментацията спира преди маята да погълне цялата захар. Въпреки това бутилира виното и така сладкия бял Зинфандел е роден, след което завладява целият свят.
Факт # 3: Пренебрежението към розето е минало и изглежда доста са го преодолели. Всичко приключва през 2013 г., когато вносът на розе от Прованс за САЩ скaча от 146 000 литра на 3 647 312 литра!
Факт # 4: Розе може да се направи от почти всеки червен сорт грозде – от гренаш, сира и мурведър (типично за долината на Рона) до Пино Ноар и Мерло. Винопроизводителите оставят гроздовият сок в контакт с ципите за кратко време, за да изберат цвета, който желаят, след което го ферментират като бяло вино.
Факт # 5: Сухото розе се съчетава страхотно с всякаква храна. Това е виното подходящо едновременно за барбекю, пиле, тапас, колбаси, морски деликатеси и сьомга, тайландско и индийско къри, зеленчуци и дори пица.
Факт # 6: Знаменитостите обичат да пият розе. Истинската звезда след разкошната сватбена рокля на Анджелина е виното, сервирано по време на брачната церемония: розе Миравал от лозята им в Шато Миравал. С деликатен вкус и аромат с богата гама от цитрусови аромати.