Гаске спечели велик мач срещу Вавринка и излиза срещу Джокович на 1/2-финалите

| от chronicle.bg |

Ришар Гаске – Стан Вавринка 6-4 4-6 4-6 6-3 11-9

Ришар Гаске продължава победния си ход в тазгодишното издание на Уимбълдън и достигна до полуфиналите в „All England Club“, отстранявайки Стан Вавринка с 6-4 4-6 4-6 6-3 11-9 в най-драматичния мач от днешната програма, противопоставил притежателите на два от най-добрите бекхенда с една ръка на тура.

За французина това ще бъде втори полуфинал на „свещената трева“, след като се класира за тази фаза и през 2007-а година, но тогава не успя да направи решителната крачка към финала.

На старта на срещата и двамата тенисисти печелеха комфортно подаванията си, за да се стигне до 3-3, когато швейцарецът набързо загуби първите две разигравания на собствен сервис. Макар да си осигури предимство от 40-30, последваха три поредни непредизвикани от ракетата на Стан, с които той буквално подари пробива на Гаске, а до края французинът с лекота запази преднината си и поведе със сет аванс.

Още в самото начало на втората част Стан успя да пробие за първи път в мача, а след това затвърди за 3-0, но отговорът на французина не закъсня. Световният №20 задържа следващото си подаване, след което с чудесен уинър от бекхенд си гарантира два шанса за рибрейк, реализира още първия и в крайна сметка изравни за 3-3. Швейцарецът обаче търпеливо изчака своя момент и нанесе решителния си удар с пробив в десетия гейм, с което изравни резултата в сетовете.

Третата част бе решена от един-единствен пробив, който дойде при 2-1, когато с няколко печеливши излизания на мрежата Вавринка поведе с 15-30 в подаването на съперника си, а брейкът стана факт след две поредни грешки от ракетата на Гаске. До края шампионът от Ролан Гарос загуби само три точки на собствен сервис и след час и 34 минути игра вече водеше с 2-1 в отделните части.

В четвъртия сет сервиращите рядко губеха повече от точка в собствените си подавания и резултатът вървеше гейм за гейм, а решителният момент настъпи при 5-4 в полза на Гаске. Тогава с печелившо воле от бекхенд французинът поведе с 15-30, а неточност от ракетата на швейцареца означаваше два поредни сетпойнта. Точно в този момент нервите на Стан не издържаха и той предаде частта, допускайки първата си двойна грешка от началото на мача.

Труден гейм за французина беляза началото на решителния пет сет, след като с неточност от форхенд той подсигури шанс за ранен пробив пред Вавринка, но той набързо го пропиля с непредизвикана грешка от бекхенд. Гаске все пак задържа подаването си, а след още шест гейма в полза на сервиращите се стигна до 4-3, когато французинът си гарантира три поредни брейкбола и реализира последния с печеливш удар от форхенд.

И когато по всичко изглеждаше, че остават броени минути до края на срещата, Стан просто отказа да се предаде и още в следващия гейм достигна до възможност за рибрейк, а с мощен бекхенд предизвика грешка от ракетата на съперника си и малко по-късно резултатът отново бе изравнен. Нататък Стан още на четири пъти сериваше за оставане в мача, а при 9-9 получи шанс за решителен пробив, но не успя да се възползва.

Французинът намери сили да измъкне подаването си, а след това притисна съперника си на ретур и след три непредизвикани грешки от ракетата на Вавринка вече разполагаше с три мачпойнта. Стан отрази първите два, но при третия сгреши от любимия си бекхенд и преклони глава след 3 часа и 27 минути здрава битка.

В опит да достигне до първия си финал от Големия шлем французинът ще се изправи срещу Новак Джокович, който запази традицията да минава с лекота през Марин Чилич и записа 13-та победа от също толкова мача срещу хърватина на ниво ATP. След 6-4 6-4 6-4 световният №1 се класира за полуфиналите на Уимбълдън за шеста поредна година.

TennisKafe.com

 
 
Коментарите са изключени за Гаске спечели велик мач срещу Вавринка и излиза срещу Джокович на 1/2-финалите