Гърци нападнаха българските банкомати

| от Chronicle |

Стресирани гърци пресякоха българската граница, за да се опитат да теглят парите си от български банкомати. Регистрирани са неуспешни опити на чужденците да надхитрят банковата система, тъй като в Гърция те могат да теглят по не повeче от 60 евро на ден. Ограничението важи и за чужбина, което бе неприятна изненада за находчивите гърци.

Банките в Гърция остават затворени за седмица. „Стандард енд Пуърс“ (Standard and Poor’s) понижи кредитния рейтинг на Гърция с още една степен – от CCC (с латински букви) до CCC-. И двете нива са в спекулативната зона „боклук“ (junk). Международната кредитна агенция вкара Гърция в тази категория през април. Според най-новата кредитна оценка страната най-вероятно ще изпадне в неплатежоспособност по търговския си дълг в следващите 6 месеца.
Във вторник изтича срокът на действието на международната програма за финансово подпомагане и той няма да бъде удължен без да е съгласуван планът за реформи в страната. Международният валутен фонд също отказа отсрочка за изплащането на задължения на Атина на стойност 1,6 милиарда евро, които трябва да бъдат преведени до полунощ централноевропейско време на 30 юни.

На 5 юли гърците трябва да решат чрез референдум дали премиерът Алексис Ципрас да приеме предложенията на европейските лидери в замяна на които ще получи финансова помощ. Късно в понеделник той направи емоционално обръщение към народа и заяви:

Аз няма да съм този, който ще следва политика на икономии, ако гърците гласуват с „да“ на референдума, заяви Алексис Ципрас. Гърция няма да плати днес на МВФ.

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас каза, че неговото правителство ще уважи евентуално решение на гърците за придържане към икономиите, предписани от кредиторите, но няма да се занимава с осъществяване на подобни мерки, съобщиха Ройтерс и ДПА, на които се позова БТА.

Ако гръцкият народ иска да продължи с плановете за икономии до безкрайност, което ще ни остави неспособни да се съвземем . . . ние ще уважим това, но няма да бъдем тези, които ще го осъществят. Колкото по-силен е вотът за отхвърляне на споразумението, толкова по-силна ще бъде позицията на Гърция в евентуалните преговори след това„, заяви Ципрас.

В центъра на Атина се събраха хиляди демонстранти, които изразиха подкрепата си за гласуване с „не” на референдума.

 
 
Коментарите са изключени за Гърци нападнаха българските банкомати