ВСС са задължени да дадат информация за статута на Пеевски

| от chronicle.bg |

Висшият съдебен съвет трябва да даде информация за магистратския статут на депутата от ДПС Делян Пеевски, отсъди Върховния административен съд. Решението е обявено преди дни, съобщава в. „Сега“.

Делото е заведено от журналист от „Сега“ през 2013 г, след като ВСС отказал да отговори на два въпроса, зададени по Закона за достъп до обществена информация: Дали Пеевски има статут на несменяемост като магистрат и кога евентуално го е придобил, както и дали някога е атестиран и дали ВСС има данни по колко и кои разследвания е работил като следовател.

Тогава от ВСС се позоваха на забрана от самия Пеевски данните да бъдат огласени. Аглика Адамова от Софийския административен съд обаче прие, че ВСС има специално отношение към него.

„Не е известен случай магистрат да е бил питан дали е съгласен тези данни да бъдат публично оповестявани“ и „отказът на съвета на даде информация за Пеевски е в очевиден контраст с практиката му“, се казва в решението, което ВСС атакува пред Върховния съд.
В жалбата на съвета се обясняваше, че ако информацията бъде дадена, ще бъдат накърнени правата и интересите му. ВАС обаче отказа да разгледа жалбата на ВСС.

 
 
Коментарите са изключени за ВСС са задължени да дадат информация за статута на Пеевски