„Газпром“ ще намали цената на руския газ за частните турски компании

| от |
След продължителни преговори „Газпром“ се съгласи да намали цената на руския газ за частните турски компании.
Над една трета от вноса на руски газ в Турция се осъществява именно от частни компании, които досега купуваха синьото гориво по 374 долара за 1000 куб. м, а това значително надхвърля средните цени за Европа.

След предоставената от „Газпром“ отстъпка цената за първото тримесечие ще падне под 300 долара, а за второто ще бъде около 260 долара, съобщава в-к „Комерсант“, като се позовава на свои източници. Според изданието това намаление трябва да позволи на „Газпром“ да запази своите позиции на турския пазар.

Споразумението влиза в сила със задна дата от 1-ви януари, което означава, че руската газова компания ще трябва да върне част от направените вече плащания или близо 300 милиона долара.

За намаление на цената на руския газ преговаря и държавната турска компания „Боташ“, но засега без резултат, което постава под съмнение напредъка по проекта „Турски поток“. „Газпром“ е заинтересован колкото е възможно по-скоро да започне строителството на газопровода, тъй като вече е загубил няколкостотин милиона евро, плащайки за престоя на корабите за полагане тръбите по дъното на Черно море, които шести месец се намират във Варненското пристанище. / БНР

 
 
Коментарите са изключени за „Газпром“ ще намали цената на руския газ за частните турски компании