Повече от половината руснаци са против военна намеса в Донбас

| от |

Повече от половината руснаци са против изпращането на руски войски в Донбас в случай, че там обстановката се изостри. Това сочат данни от социологическо проучване, цитирано от БНР.

В резултат на конфликта в югоизточната част на Украйна самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република ще станат независими държави, по пододибие на Приднестровието, Абхазия и Южна Осетия. Така смятат 38% от руснаците, анкетирани от социолозите. В сравнение със септември 2014-а година, привържениците на този сценарий са се увеличили с 8 на сто. Всеки пети е на мнение, че двете сепаратистки републики в крайна сметка ще останат в състава на Украйна, но ще получат широка автономия.

Същевременно 60% от анкетираните се обявяват против руска военна намеса в конфликта в Донбас, дори ако там напрежението се изостри. 25 на сто биха подкрепили изпращането на войски, а 16 % се затрудняват да отговорят. Присъединяването на двете области към Русия прогнозират едва 9 %, а 12 на сто са на мнение, че военното противопоставяне там ще продължи с години, подобно на израелско-палестинския конфликт.

 
 
Коментарите са изключени за Повече от половината руснаци са против военна намеса в Донбас