shareit

Зловещите изоставени градове (снимки)

| от |

В целият свят има множество места, които някога са процъфтявали, а в момента са в руини. Тези градове, които често се наричат “призрачни” са колкото красиви, толкова и плашещи. Техният разпад предизвиква въображението ни и ни кара да размишляваме как точно са изглеждали, когато не са били толкова диви. Някои имат богато и славно минало, а други тъмна история.

1. Санжи Под

1 AbandonedSanZhiReflectingPool

Градът Санжи Под се намира точно извън Ню Тайпей, Тайван. Строителството на тези подобни на НЛО блокове започва през 1978 година. Предназначението им е било да сa ваканционно селище за американските военнослужещи. След няколко фатални автомобилни катастрофи по време на строежа и също толкова опостушителна загуба на инвестиции обаче проектът е бракуван.

1 AbandonedSanZhiDarkSkies

Мнозина приписват лошият късмет на селището на разцепването на китайската статуя на дракон близо до входните порти. Макар и областта да се превърна в туристическа атракция и за нея да е правен филм от MTV, тя бе разрушена през 2010 година за да се направи място за морски курорт.

2. Боди, Калифорния

2 AbandonedBodieGhostTown

Този град е истински призрачен град от дивия запад. Официално придобива статута на природен парк през 1962 година и от тогава привлича по 200 000 посетители годишно. Подобно на много подобни градове, жителите му го изоставят когато свършва треската за злато. Още от 1915г. е известен като “призрачния град”.

2 AbandonedBodiePrivateParking

3. Ограденият град Коулун

3 AbandonedKowloonOverheadCity

Коулун е била гъсто населена неуправляема област в Ню Коулун, Хонг Конг. Първоначално проектирана като китайски военен форт, след време пада под контрола на Триадите, след като правителството се отказва да се занимава. В “най-добрите” си времена в града е имало 33 000 жители на територията на 0.16 квадратни километра.

3 AbandonedKowloonRooftopRelaxation

Хората строели жилищата си нагоре вместо настрани и съхранявали невероятните 2000 килограма наркотици на територията. От 1987 до 1993г. британските и китайските правителства систематично евакуирали района поради ужасните санитарни условия, бавно превръщайки градът в пустош. Макар и да е разрушен през 1994г., през 1995г. е отворен паркът Коулун. В наши дни там се намира изпълнен със зеленина парк.

3 AbandonedKowloonSardineCans

4. Припят, Украйна

4 AbandonedPripyatCityView

Припят е бил процъфтяващ руски град преди катастрофата в Чернобил. Трагедията в електроцентралата обаче води до бърза и внезапна евакуация жителите на местността. Всичко се счита за замърсено и затова е оставено на място. През годините вандали са спомогнали за разрушаването на града. През 2005г. обаче американски предприемач основава компания, която прави обиколки на разпадащата се съветска структура.

4 AbandonedPripyatDesertedSchoolhouse

5. остров Хашима, Япония

5 Abandoned-BattleshipTourists

Известен още като “островът боен кораб” заради формата си, Хашима е един от 505-те необитаеми острова в префектурата Нагазаки. От 1887 до 1974 година островът е бил обитаем и използван като съоръжение за въгледобив.

5 Abandoned-BattleshipIsland

Но след като Япония преминава към по-чисти и ефективни източници на енергия собственикът на острова, Мицубиши решава да прекрати дейностите си. Оттогава територията е почти непокътната. Тъй като подобни места представляват особен интерес за любителите на фотографията, на журналистите е разрешен достъпа до острова. Ако искате сами да се разходите, но не ви се ходи до Япония, може да разгледате отблизо, благодарение на Google Street View.

5 AbandonedBattleshipAerialView

6. Вароша, Кипър

6 AbandonedVaroshaAppartmentComplexes

През 70-те години на миналия век Вароша е водеща туристическа дестинация. След това обаче областта става конфликтна и през 1974г., след турското нашествие жителите и туристите избягват. Жителите така и не получават обратно домовете си, тъй като турското правителство огражда района. През 1984г. ООН осъждат Турция да предаде областта обратно, но това така и не се е случило до ден днешен.

6 AbandonedVaroshaDesolateStreet

IF

7. Пирамиден, Норвегия

Пирамиден е било руско селище и въглищна общност, продадена от Швеция на СССР през 1927г. От 1998 година областта е изоставена и затворена и в момента е достъпна само с лодка или снегомобил. Туристите нямат право да влизат в сградите. Фокусната точка на града е статуята на Ленин. Наскоро в района са отворени хотели за желаещите да останат за повече време.

7 AbandonedPyramidenCourtyard

7 AbandonedPyramidenLeninMonument

7 AbandonedPyramidenRustingSwings

 
 
Коментарите са изключени за Зловещите изоставени градове (снимки)

Повече информация Виж всички