shareit

Жанет – новата звезда на БНТ

| от |

БНТ отново сътвори истински подвиг. Случвало се е телевизионен водещ да стане звезда за минути още с първата поява в ефир. Случвало се е радио водещ да стане любимец на слушателите още с първите изречени думи. Който има страхотна визия, приятен глас или дар слово бързо става любим на аудиторията. БНТ обаче успя да направи немислимото. Жанет се превърна в звезда без да сме я виждали. Ние дори не я чухме. Но, докато луната скриваше слънцето, Жанет засенчи и двете. За тези, които не знаят за какво говорим, ето историята в детайли:

Какво се случи: В 12:06 ч. БНТ обяви в Twitter, че ще излъчи слънчевото затъмнение в онлайн-стрийминг на сайта си tv.bnt.bg. Вместо коментар на картината, обаче, в ефир течеше атмосферен звук от неизключения микрофон на репортажната камера, който „прихвана“ непринуден разговор на нищо неосъзнаващия снимачен екип. Двама души информират БНТ в Twitter какво се случва. Едва десетина минути по-късно от централата на телевизията предупреждават репортера на място, че разговорът им се предава „на живо“. Междувременно в блога www.souletti.com беше публикуван аудиозапис от онлайн-излъчването.

Соларно проклятие тегне над телевизията-майка.

Всички помнят как през 1999 г. БНТ се готвеше с месеци за сензационно-историческо-ексклузивно-уникално-невиждано-досега пряко предаване на пълното слънчево затъмнение от Камен бряг. В сюблимния момент обаче по телемоста протече чисто черен екран – ни слънце, ни луна, ни ефир.

Оттогава в БНТ не се гледа с добро око, особено невъоръжено, на всякакви астрономически явления.

Шестнадесет години по-късно дойде време за реванш. И историята се повтори като фарс.

Главни действащи лица в прякото онлайн-предаване на БНТ бяха невидимите герои от репортерския екип, плюс няколко задочни протагонисти на име „Зойчето“, „Митьо Плондира“ (покойник) и „Жанет“ (придобила култов статут в интернет минути след прякото предаване)*.

Целият им разговор, изпълнен с колоритни коментар по адрес на началници, бивши и настоящи колеги, беше излъчен в ефир с кристално ясен звук, записан и публикуван в блога www.souletti.com.

От прякото предаване не стана ясно нищо за слънчевото затъмнение като такова, но станаха ясни няколко съществени факта:

1. Никой в БНТ не е забравил резила от 1999 г. (макар да не помни точно кога се е случил).

ОПЕРАТОР 1 (към РЕПОРТЕРКА): Слушай, днес ако не можем да снимаме слънцето, знаеш ли какво става? Случай хиляда деветстотин деветдесет и четвърта година. На Ка-мен-бряг. Колегите ми се осраха и не можаха да снимат.

РЕПОРТЕРКА (млада, не помни): А те защо не са могли?

ОПЕРАТОР 1: Щото нямаха е такова, филтър.

ОПЕРАТОР 2: Не разрешиха да се прецакат чисто нови камери и…

ОПЕРАТОР 1:… и ни разнесоха по всички вестници.

ОПЕРАТОР 2: А можеше да изкараме ЛУДИ ПАРИ!

ОПЕРАТОР 1: … по всички списания, уволниха хора. Станахме за смЕх на България. Е това щеше да стане днеска. Това щеше да ни се случи. (към РЕПОРТЕРКА) Така че оставиш ли се сега да те люшкат и да те бутат насам-натам…

2. Екипът е бил изпратен „да реализира“ слънчево затъмнение от произволна точка в Софийското равно поле – в последния момент и без предупреждение.

РЕПОРТЕРКА: Знаеш ли какво ми казва. Като питах „Къде?“, ми вика: „Няма време, тръгвай!“, почва да ми вика. Аз питам! Аз не да не питам…

3. „Спешността“ на извънредното събитие и липсата на предварително планиране е довела дотам, че екипът се е оказал на терен с подръчни материали.

ОПЕРАТОР 1 (взема телефона и се обажда на ЖАНЕТ): Ало, слушай ме, Жанет…. Жанет…. Ми не те чувам, щото те чувам отвреме навреме. Значи… На камерата има филтър, който филтър – ако няма слънце – няма да се види нищо, разбираш ли? И им кажи, ако обичаш на редакторите, че всичкото това, което се случи тука, и го заснехме и го показахме на живо, е благодарение на една жена, позната, която ми даде филтър. Аз бях тука без филтър. Това да го знаят и началниците. Иначе щяхме да се насереме като 93-та година! Благодаря ти, Жанет.

4. Операторът е от стара коза яре.

ОПЕРАТОР 1 (към ОПЕРАТОР 2): Аз съм 53-ти набор, мисля, че и ти си 53-ти, и сме на по 30 и кусур, 40 години телевизия… А не – сядаме в колата и тръгваме. (към РЕПОРТЕРКА) Разбираш ли, един ден ще си ми благодарна.

5. Дълго пазената истина за провала от 1999 г. излезе наяве:

ОПЕРАТОР 2: Ама това „Господари на ефира“ ще има да го показват, показват, показват…

ОПЕРАТОР 1: Щеха да ни разкъсат, нали си спомняш, бе…

ОПЕРАТОР 2: Митьо Плондира го отвлече. Той беше шеф на ПТС-а, беше чисто нов.

ОПЕРАТОР 1: Уволниха го и него..

ОПЕРАТОР 2: Дааа, дааа. Той ги съди и се върна.

ОПЕРАТОР 1: Той не е виновен, да ти кажа.

ОПЕРАТОР 2: Ми той си запази камерите, чисто нови камери.

ОПЕРАТОР 1: Ами тоя моя колега… знаеш, че отиваш да снимаш и…

ОПЕРАТОР 2: За кво отиват, да ходят на плаж. Ебре курорте. Той Митьо почина, между другото…

ОПЕРАТОР 1: Еми, много хубаво…

ОПЕРАТОР 3: Я да погледнем да видим кво се вижда…

ОПЕРАТОР 1: Не се вижда нищо. Има филтър… Нервно ми е…

6. Поне 10 минути няма нито един служител на БНТ, който да се заслуша в потока на съзнанието, течащ на живо в сайта на телевизията.

РЕПОРТЕРКА: Ъъъ, обадиха ми се от сайта. Помолиха, ако може да не говорим, защото се прави цялото видео на затъмнението и влиза звукът във сайта вътре. И искат да не говорим.

По всичко личи, че частичното слънчево затъмнение на 20 март е успяло да изненада планирането на БНТ по един коварен и притворен маниер – въпреки че световната общественост (а и „По света и у нас“) нееднократно алармира за предстоящия небесен феномен.

Не стига зловещата прокоба от 99-та, не стига облачното мартенско небе, ами и се пада в петък по време на парламентарния контрол.

Тоест, Канал 1 е ангажиран с дебелата дрямка на народното представителство, и не слънчево затъмнение, ами ако ще Рейгън да възръсне и да анексира Тутраканската селищна система, няма как да се прекъсне прякото предаване от празната пленарна зала.

Изглежда, все пак някой се е почесал под антените и се е сетил, че държавата плаща за поддръжката на още 3 (три) канала (БНТ2, БНТ Свят, БНТ HD), наред с онлайн стрийминг, така че слънчевото затъмнение все пак може да се „пусне“. По-добре късно, отколкото никога, нали?

Въпреки всичко телевизията прояви инициатива, импровизира и успя да го излъчи, само че… по радиото.

P.S. За улеснение на планиращите екипи на БНТ напомняме своевременно, че следващото слънчево затъмнение над Европа ще може да се наблюдава на 12 август 2026 г. (пада се сряда).

Социалните мрежи полудяха

БНТ: Отразихме слънчевото затъмнение

Българската национална телевизия отрази слънчевото затъмнение от територията на България и кадри от него бяха излъчени в обедната емисия „По света и у нас“.

Зрителите на обществената медия станаха свидетели на рядкото астрономическо явление. Внушението в социалните мрежи, че телевизията отново не е показала затъмнението, не отговарят на истината.

Изтеклият в публичното пространство аудиозапис е на неформален разговор на екип на медията. Неговата основна задача бе да проследи реакциите на хората, които са наблюдавали събитието пред НДК.

Позицията на основния екип, отразяващ слънчевото затъмнение, беше пред Обсерваторията в Борисовата градина – подготвен за събитието от предния ден с необходимото техническо оборудване.

С оглед етичните правила в журналистическата професия, настояваме отговорът на БНТ да бъде публикуван своевременно във Вашия сайт – webcafe.bg.

Редно е да признаем факта. Да, БНТ излъчи слънчевото затъмнение. Само дето никой не разбра. Защото социалните мрежи си имат нова звезда – Жанет. И мислим, че задължително трябва Жанет да бъде показана на публиката. Защото ако беше жив Ботев щеше да напише „Мила ми, Жането…“ Благодаря ти, Жанет!

 
 
Коментарите са изключени за Жанет – новата звезда на БНТ