Земята е по-тежка, отколкото се предполага

| от |

Анализ на орбитите на GPS спътници показа, че Земята е по-тежка, отколкото предполагахме, вероятно заради ореол от тъмна материя, съобщи newscientist.com
2

Тъмната материя съставлява около 80 процента от Вселената, но за нея е известно малко, включително и как е разпределена в Слънчевата система. През 2009 г. учени от университета Принстън допуснаха, че с притеглянето й от земната гравитация могат да бъдат обяснени неочаквани промени в скоростта на космически апарати, прелитащи край планетата ни.

Бен Харис от Тексаския университет в Арлинигтън използва за изследването си спътници на орбита около Земята, за да провери тази теория.

Орбитата на GPS спътниците е добре известна. Анализирайки данни за девет месеца за космическите апарати от американската система GPS, руската ГЛОНАС и европейската Галилео, той изчисли как всеки от тях „чувства“ земната маса.

Резултатите му показват средна стойност от 0,005 до 0,008 процента по-голяма от земната маса, утвърдена от Международния астрономически съюз. Това може да бъде обяснено с диск около
екватора с размери 191 км на 70 000 км.

Бен Харис обаче не е анализирал смущенията в орбитите на спътниците, дължащи се на относителността и на привличането от страна на Слънцето и Луната. Освен това предварителните данни отсондата на НАСА „Джуно“ показват, че нейната скорост край Земята не се е различавала от очакванията.

 
 
Коментарите са изключени за Земята е по-тежка, отколкото се предполага