shareit

Земни предмети на Луната

| от |

Земляни са прекарали близо 300 часа на лунната повърхност, благодарение на шестте мисии на Аполо, които се приземиха там. Нийл Армстронг и Бъз Олдрин са прекарали около 21 часа и 36 минути по време на историческата мисия на Аполо 11, но последователите им са пребивавали там по около 3 дни.

За това време на повърхността на Луната са оставени ужасно много човешки предмети – достатъчно, за да могат да бъдат извършени скални проби с течение на времето. Във видео по темата са показани и някои от „човешките отпечатъци“, оставени на лунната повърхност. Някои места на Луната буквално са зарити с човешки отпадъци. Твърди се, че там има около 96 пакетчета с човешки екскременти и урина, оставени от астронавтите, които за кратко са наричали мястото свой дом.

Но сред най-ценните отпадъци, оставени на Луната има 12 камери Hasselblad, като космонавтите са се завърнали с филмите на Земята. Изключение направил само един от тях – Едгар Мичъл, който се завърна на планетата с камерата си и обяснението, че не успял да извади записите от нея докато опаковал багажа си, защото нямал време. След това камерата бе продадена за 910 хиляди долара през 2014 година.

На Луната има и позлатен телескоп, проектиран от д-р Джордж Карутърс – единственият телескоп, с който е извършено наблюдение на друго планетарно тяло. Карутърс е заложил на златната обвшивка, надявайки се да запази телескопа от щетите на слънчевата радиация в четирите десетилетия, през които предметът е на лунната повърхност. Много от останалите човешки предмети оставени там най-вероятно са пострадали заради условията. Сред засегнатите може би са шестте американски флага, които би трябвало вече да са изгубили цвета си. Според информацията, с която се разполага, само 5 от флаговете са оцелели.

На Луната е и семейният портрет на семейство Дюк, който бе оставен там от Чарлз Дюк от Аполо 16 – най-вероятно също избелял с годините. Посланието, оставено от семейството, обаче, може би все още се разчита. Там пише: „Това е семейството на астронавта Дюк от планетата Земя. Той кацна на Луната през април 1972 година.“

 
 
Коментарите са изключени за Земни предмети на Луната

Повече информация Виж всички