shareit

Затвориха медицински център за алтернативни терапии

| от chronicle.bg |
40 онкоболни ще прекъснат лечението си, ако частен медицински център за алтернативни терапии в София затвори врати. Лицензът му се отнема от МЗ за втори път.
От Медицински център „Интегративна медицина“ в София съобщиха, че са получили заповед да преустановят дейността си заради липсата на специалисти и съответната апаратура, предаде БНР.
„Регистрацията на центъра е отнета на основание на заповед от 20 април“, каза в националния пресклуб на БТА управителят на центъра проф. Лъчезар Аврамов и допълни, че в мотивите е посочено несъответствие на дейността, извършвана в центъра със стандарта по медицинска онокология. Здравното заведение използва наред с утвърдените методи за лечение и научно доказани методи от алтернативната и комплементарна медицина, както и нови, високо-технологични методи, пише в сайта на центъра.Оттам изтъкнаха, че 17 хиляди души умират от рак всяка година. Данните сочат, че 43-ма медицински онколози се грижат за 300 хиляди болни със злокачествени заболявания.Според доктор Христо Дамянов, 80 на сто от лекуваните в Центъра за интегративна медицина се подобряват значително чрез прилаганите там алтернативни терапии.

Там се използват изключително неинвазивни, нетоксични методи и такива има изключително много в арсенала на интегративната онкология. Такива например са: хипертермията, тоест лечение с висока температура, озонотерапия, галванотерапия и ред други методи, които директно унищожават с не по-малък ефект локално туморния процес„, обясни д-р Дамянов.

Ако медицинския център затвори врати, 40 онкоболни ще прекъснат лечението си, посочи още управителят на здравното заведение.

От Министерството на здравеопазването обясниха, че за втори път се отнема удостоверението за регистрация на Медицински център по интегративна медицина. Предишното отнемане на удостоверението е било през 2011 година.

„В центъра се извършва лечение на пациенти, страдащи от онкологични заболявания, с противотуморни медикаменти, но в него не работи нито един лекар със специалност „медицинска онкология, съобщиха от МЗ, позовавайки се на констатации от доклад на Изпълнителна агенция „Медицински одит“.

В становище на националния консултант по медицинска онкокология Асен Дудов, представено в доклада, се посочва, че интравенозното приложение на противотуморни медикаменти в ниски дози, каквито се прилагат в центъра, водят до резистентност и вредят на болния.

В центъра се прилага инсулино-потенцирана терапия на пациенти, които не боледуват от диабет, а според становище на ендокринолога Цветанка Терзиева, изложено в доклада на агенцията, се посочва, че хипогликемията води до мозъчни увреждания, до риск от сърдечно-съдови инциденти и др.

Инсулино-потенцираната терапия е метод, използван през 30-те години на миналия век и не фигурира в европейските и американските медицински ръководства, се цитира в доклада и мнението на проф. Галя Куртева от Специализираната болница за активно лечение по онкология.

През миналата година през центъра са преминали 135 човека с онкологични заболявания, сочат още данните на МЗ.

Онкоболни и близки на хора, лекувани в Центъра, съобщиха, че терапията при тях е успешна.

„Аз се страхувам, че ако прекъснем нашите предприети действия и терапия с баща ми, нямам алтернатива“, сподели пред БНР роднина на болен.

„Още при първите терапии, които ми приложиха – подготвителна озонова терапия, четири химиотерапии, аз се почувствах добре. Единствената ми надежда е в тази методика за лечение“, сподели и подложен на лечение в центъра.

Лечението в центъра струва около 400 евро на седмица.

 
 
Коментарите са изключени за Затвориха медицински център за алтернативни терапии

Повече информация Виж всички