shareit

Как латино-американските страни са получили имената си?

| от |

Произхода на имената на страните от Южна и Централна Америка идват от легендарни владетели до имена на реки.

Името Бразилия, идва от бразилското дърво „pau-brasil“ на португалски, докато на латински се нарича „Caesalpinia echinata“, което растяло на Атлантическото крайбрежие на континента и на което португалците попаднали първи.

Името Мексико идва от ацтекската столица, която се е наричала „Meksiko-Tenohtitian“, с което след придобиването на независимост е решено Нова Испания, да бъде преименувана, но до днес никой не знае какво означава самото име.

Името Колумбия, идва от името на Христофор Колумб, името, което е трябвало да обедини всички бивши испански владения в Южна Америка в една държава.

Името Аржентина произхожда от латинските думи „Argentum“, т.е. сребро, което на испански означава „plata“. Легендата гласи, че по цялата река била пълна със сребро, през 16-ти век е получила името „La Plata“, т.е. Сребърна река. След известно време цялата област, а по-късно и държавата е получила името Аржентина.

Името на Перу се дължи на човек на име Биру, който е бил местен владетел през 16-ти век. Когато дошли испанците, цялата област била наречена на него.

Името на Венецуела, се дължи на човека на който по-късно е кръстен и целият континент, Америго Веспучи. Именно през 1499 г., той е бил навигатор на експедицията „Alonsa de Ohede“. Когато се приближил до езерото Маракаибо, той го нарекъл Венеция, при което целия регион получил името „Veneciola“. Венецуела в превод означава „Малката Венеция“.

Държавата Чили, е получила името си от наименованието „Tili“ владетел, който бил покорен от инките през 15-ти век. Но някои смятат, че тази държава е получила името си от индианските думи за „Краят на света“ или „Чайка“.

Еквадор получава името си заради екваторското си местоположение, докато Гватемала е получила името си благодарение на наименованието на туземците за „Място с много дървета“. Куба е кръстена на местния език, който в превод означава „Плодородна земя“, докато името Хаити в превод означава „Страната на високите планини“.

Държавата Боливия, е кръстена на Симон Боливар, който освободил целия континент от испанските колониални сили.

Името Парагвай идва от името на река Парагвай, която идва от гуаранският език.

Хондурас, на испански буквално означава „дълбочина“, а името е получено благодарение на залива Трухильо, където се пуснал котва Христофор Колумб, който по-късно изговорил думите „Слава богу, че се спасихме от тези дълбочини“.

Доминиканската република първоначално се е наричала Санто Доминго, т.е. Света Неделя, днес така се нарича столицата й. С течение на времето, започнало да се използва наименованието Доминикана, което е останало и до днес.

Пуерто Рико получава наименованието си от „Borinken“, което означава „Богато пристанище“, а Панама е кръстена на едно малко село Панама, чието име в превод означава „изобилие от риба“.

Държавата Уругвай получила името си от река Уругвай, от езика на гуараните. Името в превод означава „река на цветни птици“, а пълното име на държавата е „Източна република Уругвай“.

 
 
Коментарите са изключени за Как латино-американските страни са получили имената си?