shareit

Заловиха наркобоса Ел Чапо (ГАЛЕРИЯ)

| от chronicle.bg |

Страховитият наркобос Хоакин Гусман – Ел Чапо, който избяга през затвора през юли 2015 година е заловен. Това обяви президентът на страната Енрике Пеня Нието през профила си в Twitter.

Все още не е ясно как службите са успели да заловят беглеца. През октомври мексиканската полиция направи неуспешен опит да хване Гузман, който беше ранен при измъкването от засадата.

Гузман лежеше в затвор с максимално ниво на сигурност от февруари 2014 г.

През юли 2015 г. обаче той успя да се освободи през таен подземен тунел. Изчезването на „Ел Чапо“ предизвика широка вълна на критики срещу корупцията в Мексико поради съмненията, че бягството му е подготвяно със знанието на надзирателите.

За малко повече от десетилетие Гузман се превърна от трафикант на средно ниво в един от най-мощните наркобосове в света.

Неговият картел „Синалоа“ беше замесен в кръвопролитната нарко-война, която тече в Мексико през последните няколко години.

Според информация на Forbes, богатството на Гузман надвишава 1 млрд. долара. През 2011 г. списанието го постави в класацията си за най-влиятелните хора в света, като го сложи пред президентите на Франция и Венецуела.

Картелът на 60-годишния Гузман превзе повечето от каналите за трафик на дрога край границата между Мексико и САЩ, включително в градове като Тихуана и Сиудад Хуарез.

Сблъсъкът между Гузман и местните картели предизвика серия от фатални инциденти в Тихуана и превърна Хуарез в един от най-опасните градове в свет.

Снимки от бягството, тунела и преследването на Ел Чапо може да видите в галерията горе.

 
 
Коментарите са изключени за Заловиха наркобоса Ел Чапо (ГАЛЕРИЯ)