Всяка година милиони жени харчат огромни суми, за да подмладят и освежат кожата си. Оказва се обаче, че дамите дават не по-малко пари и за сладки изкушения, които според британско проучване са враг номер едно на хубавата кожа.
Британски дерматолог разкри, че захарта състарява кожата в пъти повече, отколкото продължителното излагане на слънце. „Когато разпитвам клиентките си за хранителния режим, който спазват, често откривам две основни прилики между всички тях: лошо хранене и прекомерна консумация на захар“, коментира дерматологът Брайън Стийн.
Все повече експерти твърдят, че това, с което храним тялото си е това, което наблюдаваме върху кожата си. Връзката между храната и вида на кожата е предмет на изследване сред много дерматолози. Повечето от тях са категорични, че колкото по-малко захар приемаме, толкова по-малко бръчки ще забелязваме върху лицето си.
Връзката между захарта и преждевременното стареене се крие в процес, наречен „гликиране“. Той се проявява в организма при повишени нива на кръвната захар.
Плодовете, най-вече ябълките, съдържат голямо количество антиоксиданти и това допълнително подпомага подхранването на кожата.