shareit

Явор Милушев в откровено интервю за Радио FM+

| от |

„Помня, че Киран Коларов ме срещна на улицата и ми каза, че иска да играя Яворов. Това беше на „Граф Игнатиев” беше през 80-та година. Две – три години пазихме тайна, че ще играя ролята, защото художественият съвет беше против. Първоначално, защото според тях не съм приличал на Яворов, а след това, когато филмът постигна колосален успех, казаха, че съм направил ролята, защото приличам на Яворов.”

Така започна интервюто на Ива Дойчинова с големия Явор Милушев. Актьорът беше гост в сутрешния блок на Радио FM+ „Ива от сутрин до обед”. Поводът за гостуването бе съвместната рубрика на Радио FM+ с Netcinema.bg- „100 години българско кино”. Премиерно за сайта заглавие тази седмица е филмът на Киран Коларов от 1983г. Дело 205/1913 П.К. Яворов”

Qvor Milushev

„Киран беше казал навремето (след като излезе филмът), че целува ръка на съдбата, че ми е поверил ролята. Днес ще кажа, че и аз целувам ръка на съдбата, затова, че той издържа и ми повери тази роля.”

Милушев сподели, че е пазил в пълна тайна актьорските си намерения, за това как ще постигне сливане с образа. За Радио FM+ актьорът издаде, че по време на двугодишната подготовка за ролята на Яворов е отслабнал с цели 18 килограма:

„ В Пловдив, веднъж, някакви хора, като ме видели и ми изпратиха банани. А аз бях готов да ближа стената от глад! Живко Гарванов ми носеше два пъти преварено пиле… Но това са подробности… А всъщност, знаете ли, създадохме прекрасна атмосфера за снимки! Екипът беше изумителен! Аз отивах на терен и цялата шумотевица прекъсваше. Сядах някъде, Киран сядаше срещу мен и ме гледаше. Когато бях готов, само му давах знак с пръст и започвахме да снимаме. Почти не сме говорили.”

Още за сакралното сливане с образа на поета, за предсмъртната бележка на Яворов, загубена по време на снимки и възстановена с уникална графологична точност от актьора, може да научите от цялото интервю с Явор Милушев в „Ива от сутрин до обед” на http://fmplus.net

 
 
Коментарите са изключени за Явор Милушев в откровено интервю за Радио FM+