shareit

Япония представи сондата „Хаябуса-2“

| от |

Японската космическа агенция ДЖАКСА представи на медиите новата си сонда – „Хаябуса-2“, която трябва да повтори успеха на своята предшественичка, успяла да събере прах от астероид след 7-годишна одисея, съобщава Франс прес.

„Новата сонда в скоро време ще бъде завършена“, заяви ръководителят на проекта Хитоши Кунинака. Нейното изстрелване е предвидено през декември от базата Танегашима, разположена в южната част на Япония.
„Хаябуса-2“ трябва да достигне целта си – астероида „1999 JU3“ в средата на 2018 година. През 2019 космическият апарат трябва да отлети от неговата повърхност и да кацне отново на Земята, година по-късно. За разлика от астероида Итокава, изследван от първата сонда „Хаябуса“, в новият космически обект,представляващ малка скалиста сфера, има следи от въглерод и вода.

„Хаябуса-2“ ще бъде съоръжена с космическо оръдие. Когато сондата достигне до планираната орбита над астероида „1999 JU3“ тя ще изведе този уред, след което ще се подслони от другата страна на небесното тяло.Оръдието ще бъде задействано и ще изстреля метално гюле, което ще издълбае кратер с диаметър няколко метра. Тогава сондата ще кацне над дупката и ще вземе подпочвени проби. Японските специалисти считат, че подземните проби са
по-интересни за изследване от повърхностния слой, защото са по-добре запазени.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Япония представи сондата „Хаябуса-2“