shareit

Ямайка с историческа стъпка – декриминализира марихуаната

| от |

Марихуаната в Ямайка е широко разпространена, но незаконна от десетилетия. В страната тя се консумира като билка, като част от религиозното учение Растафари и като неразделна част от реге културата, отбелязва АП.

След десетилетия на разгорещен дебат за и против легализирането на марихуаната, парламентът на Ямайка реши във вторник вечерта да декриминализира употребата на малки количества от растението и създаде лицензирана агенция, която да регулира законно индустрията за медицинска марихуана.

Историческите законови промени дават възможност да се отглежда и разпространява марихуана за медицински и научни цели. Двете камари на ямайския парламент одобриха промените.

Това също е своеобразна победа за Растафарианството, тъй като последователите на движението ще могат свободно да пушат марихуана за обредни цели за първи път в историята на тропическия остров.

Законът позволява да се притежава до 56 грама – ще се разглежда като дребно нарушение и ще се налага глоба, но няма да се вписва в криминалното досие. Ще бъде разрешено отглеждането до пет растения.

Туристите, които имат предписани рецепти за употреба на марихуана, ще могат да подадат документи за законно закупуване на малки количества „ганджа“, както е известно на острова. / NewsBG

 
 
Коментарите са изключени за Ямайка с историческа стъпка – декриминализира марихуаната